-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Prihvaćena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. – Business Magazine

Strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u FBiH u periodu usklađenom s trajanjem aktualne Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (EU) do 2027. godine, kao i način njihovog ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir za provedbu, monitoring, evaluacija i izvještavanje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Strategijom je predviđeno stvaranje sigurnijeg i predvidljivijeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače, organizatore otkupa i prerađivače, u kojem mogu jasno vidjeti koje mjere će se provoditi i na koji način, a kako kažu, ovo bi trebalo olakšati planiranje proizvodnje, prodaje i investiranja, te u konačnici rezultirati zdravim i održivim razvojem poljoprivrednog sektora u cjelini.

Ovaj dokument stavlja naglasak na podizanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Kao prioritet navodi se i razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružnih organizacija.

Također, direktna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstven sistem plaćanja po hektaru i grlu. Ovo ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje specifične proizvodnje dodatno podrže iz svojih proračuna, a da svi proizvođači na prostoru Federacije imaju što ujednačenije uvjete za proizvodnju s obzirom na stupanj podrške.

U obrazloženju je navedeno da je, u skladu s propisima, resorno federalno ministarstvo pribavilo mišljenje Federalnog zavoda za programiranje razvoja o provjeri usklađenosti teksta ove strategije sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027.

Konstatirano je da postoji međusobna usklađenost ova dva razvojna dokumenta, odnosno da se u procesu pripreme ove strategije vodilo računa o razvojnim pravcima i prioritetima na nivou FBiH, uključujući i Okvir za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH.

  Kreditne kartice mogu biti zamka: Najbolji savjeti stručnjaka za novac kako izbjeći dug

Također, osigurano je provođenje nezavisne prethodne (ex-ante) evaluacije nacrta strategije s ciljem utvrđivanja kvalitete, relevantnosti i koherentnosti strateškog dokumenta, ali i mogućnosti provedbe strateških dokumenta i osiguravanje njihove usklađenosti s pravnim okvirom u FBiH.

Strategija nastoji preuzeti nova rješenja iz relevantnih uredbi EU-a, što znači da se pojavljuju nove ili drukčije mjere poljoprivredne politike za koje je potrebno stvoriti preduvjete za njihovu provedbu.

Navedeno je i da će usvajanjem strategije biti potrebno donijeti nove zakone o poljoprivredi i o novčanim poticajima u ovoj oblasti.

Inače, na izradi strategije radilo je osam radnih grupa u kojima su bili angažirani profesori s poljoprivrednih fakulteta i zavoda. Ove radne grupe su prema prethodno definiranim temama (Voćarstvo i vinogradarstvo, Ratarstvo i povrtlarstvo, Animalna proizvodnja, Prehrambena industrija, Prirodni resursi, Poslovno okruženje, Ruralni razvoj i Ribarstvo) napravile nacrt teksta u skladu s projektnim zadatkom i predlošcima koje je kao osnovu rada definirao centralni tim za izradu strategije.

U fazi izrade ove strategije obavljene su i sve potrebne propisane konzultacije sa zainteresiranom javnošću.

Strategija podrazumijeva povećanja izdvajanja proračunskih sredstava za poljoprivredu, tako je planirano da se svake godine proračun za ove namjene uvećava, a u narednoj godini planirano je proračunsko izdvajanje od 128 milijuna maraka, dok je u 2024. godini plan da to bude iznos od 143 milijuna maraka.

Objava Prihvaćena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  Strömquist i Nedera predstavile prednosti i potencijale energetske efikasnosti

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa