POZNAT IDENTITET UHAPŠENIH U SARAJEVU: SUMNJA SE DA SU PROKRIJUMČARILI VIŠE OD 400 OSOBA U EU

poznat identitet uhapšenih u sarajevu: sumnja se da su prokrijumčarili više od 400 osoba u eu

Prilikom pretresa stanova oduzeto je više stotina dokumenata i javnih isprava izdatih u Turskoj, te novac u različitim valutama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Baban Mohammed Kareema, Onen Ilhana i Njemčević Emira.

Baban Mohammed Kareem (1990.) državljanin je Iraka, Onen Ilhana, (1986.) Turske, a Njemčević Emir, (1972.) rođen je u Sarajevu i državljanin je BiH. Oni su uhapšeni u akciji MUP-a Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provođenje zakona i osumnjičeni su da su, djelujući kao dio međunarodne organizovane kriminalne grupe, u proteklih nekoliko mjeseci sudjelovali u krijumčarenju većeg broja državljana Turske, kao i drugih zemalja, koje su ilegalno transportovali u BiH.

Pronalazili su i smještaj i prijevoz iz Sarajeva prema gradovima u USK, odakle su krijumčareni dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u većim iznosima.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su djelovali u koordinaciji sa drugim osobama koje se nalaze na području Turske i BiH. Prilikom aktivnosti lišenja slobode i pretresa zaplijenjena je veća količina novca, kao i putne isprave i dokumenti više od 400 osoba, državljana Turske, za koje se sumnja da su prokrijumčareni u zemlje EU.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, a za državljanina BiH zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije, MUP KS i Granična policija BiH, nastavljaju istragu i prikupljanje dokaza u ovom predmetu.

hayat.ba

drugi upravo čitaju