back to top

POSTANITE PROFESIONALAC 6 koraka do savršeno kuvane tjestenine

Iako se kuvanje tjestenine smatra jednim od najjednostavnijih pripremljenih obroka, vrlo često se dogodi da tjestenina nema okus kao u restoranima. Jedan od razloga je i dodavanje ulja, zbog kojeg tjestenina postaje masnija i umak se ne upija.

Prvi korak kako bi tjestenina bila kao u restoranima je dovoljna količina vode u odnosu na količinu tjestenine. Premalo vode prilikom kuhanja može dovesti do toga da se tjestenina lijepi. Preporuka je da se na pola kilograma tjestenine doda dvije litre vode i kašičica morske soli.

U drugom koraku je najvažnije da voda proključa. Ukoliko stavite tjesteninu u vodu koja nije proključala, samo ćete produžiti kuvanje tjestenine i tjestenina će postati mekana. Stavite tjesteninu i promiješajte u naredne dvije minute.

Treći korak je da probate tjesteninu nekoliko minuta prije nego što vremena određenog za kuvanje iste. Tekstura bi trebala biti nježna s čvrstim zagrizom. Tako ćete prepoznati tzv. „al dente trenutak“.

Četvrti korak je da nakon što je tjestenina gotova, isključite vatru i uzmete jednu šolju vode od kuhane tjestenine. Ova voda sadrži škrob, koji se kasnije može koristiti za željenu strukturu vašeg umaka.

Potom u petom koraku brzo ocijedite tjesteninu u sudoperu. Tjestenina treba biti još uvijek mokra. Ipak, nemojte ispirati tjesteninu. Škrob u vodi je ono što pomaže da se umak zalijepi za tjesteninu. Ispiranje tjestenine se preporučuje u slučaju da je želite koristiti u hladnim jelima.

U posljednjem koraku potrebno je ubaciti tjesteninu u ugrijanu tavu s pripremljenim umakom. Kuvajte tjesteninu s umakom oko dvije minute kako bi se okusi spojili.

Poslije ovog koraka, tjestenina je spremna za posluživanje.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju