PONOVO EKSPLOZIJA KORONE U KINI: ZABRANJEN ULAZAK I IZLAZAK IZ GRADOVA

Inače više od 90 posto od 600.000 stanovnika ovog grada je potpuno vakcinisano.

Makao je zatvorio sve kazina prvi put u više od dvije godine zbog najveće epidemije novih zaraza korona virusom do sada. Najmanje pet dana potpuno je zatvoreno 30 područja u gradu, nikome nije dozvoljen ni ulazak ni izlazak.

Grad, koji ima više od 30 kazina, zatvorio je sva kazina na sedmicu dana i naredio ljudima da ostanu kod kuće, ali su izlazi dozvoljeni za hitne službe. Vlada je najavila da će policija kontrolisati ljude u javnosti, a najavljene su oštre kazne za kršenje pravila.

Iako su mnoga kazina već zatvorena u protekle tri sedmice, a radi samo minimalan broj zaposlenih, drastične mjere zatvaranja su u velikoj mjeri poljuljale povjerenje investitora. Neki analitičari predviđaju da se prihodi od igara neće vratiti na normalne nivoe do kraja trećeg kvartala ili početkom četvrtog. Akcije kompanija za igre na sreću su pale.

U Makau je od sredine juna potvrđeno oko 1.500 zaraženih novim korona virusom, a u karantinu je oko 19.000 ljudi. Više od 30 oblasti u gradu je pod potpunim zatvaranjem, što znači da niko ne može da uđe ili izađe iz njih najmanje pet dana, pošto vlasti prate politiku nulte tolerancije Pekinga prema covidu.

Kazina u Makau su posljednji put zatvorena u februaru 2020. na 15 dana. Vlada se ranije protivila zatvaranju da bi zaštitila radna mjesta. Većina poslova u gradu je direktno i indirektno vezana za industriju igara na sreću, a ona takođe čini više od 80 posto državnih prihoda.

Vlasti se suočavaju sa sve većim kritikama zbog njihovog postupanja sa epidemijom. Tuče su izbile u nekim centrima za testiranje, a neki stanovnici čekali su više od 20 sati da pristupe zdravstvenim uslugama. Ove sedmice stanovnici će morati da se testiraju na novi korona virus četiri puta, a od sredine juna šest puta. Očekuje se povećanje brzih testova, navodi Rojters.

hayat.ba

drugi upravo čitaju