-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

PO RECEPTU MONAHA SA HILANDARA Neodoljive punjene paprike

Ishrana monaha na Svetoj Gori je vrlo skroma, ali je prožeta viševjekovnom tradicijom i posebnom pripremom sa puno emocija.

Zato smo sigurni da će vam ovako napravljen obrok postati jedan od omiljenih, jer krije i fenomenalan ukus!

Potrebni sastojci za posne punjene paprike:

6 suvih crvenih paprika
3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
100 g krupno mljevenih oraha
100 g graha
1 šoljica (za crnu kafu) riže
mješavina suvog biljnog začina
crvena mljevena paprika,
so, biber

Priprema:

Propržiti kratko praziluk (ili sitno sjeckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mljevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mješavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vrijeme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrijanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mljevenom paprikom.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa