7.7 C
Sarajevo
Uto, 12, 22

PITATE SE KAKO POSTATI BOLJI RODITELJ? PRATITE OVE SAVJETE

Prvi korak vaspitanja treba početi iz porodice. Ali, u isto vrijeme, važno je da ne dopustite da se vaša djeca osjećaju da kao da ih pokušavate promijeniti, ograničiti ili ukinuti bilo koju od njihovih navika. Vaspitanje nije uvijek ograničenje. Ono bi trebalo biti pozitivno i motivirajuće.

Trebali bi se usredotočiti ne samo na fizički razvoj vašeg djeteta, već i na njihov mentalni i emocionalni razvoj. Trebali biste znati šta sve vaše dijete može razumjeti i kako ono prima i obrađuje određene informacije.

PITATE SE KAKO POSTATI BOLJI RODITELJ? PRATITE OVE SAVJETE

Postavite pravila

Trebali bi imati jasnu ideju o pravilima koje postavljate za vaše dijete. Promjena vašeg stava i mišljenja, učinit će dijete zbunjenim. Vi i vaš partner bi trebali imati isto mišljenje o određenom pravilu. U suprotnom, dijete neće znati koje pravilo treba pratiti.

Usmjerite ih

Trebali bi ih naučiti da razmišljaju pametno, umjesto da ih prisiljavate da se ponašaju na način na koji želite. Prisiljavanje može imati uticaja u nekoj specifičnoj situaciji, ali to neće učiniti vaše dijete samopouzdanim u nekim drugim sličnim situacijama.

Budite dobar primjer

Nema sumnje, vaša djeca uče od vas. Pokušajte slijediti primjere dobre prakse u vašem domu. Budite im uzor, jer djeca uče gladajući vas.

Poslušajte ih

Dajte šansu i vrijeme vašoj djeci, ako ih želite naučiti o njihovim djelima. Ukoliko budete odbijali da ih saslušate, nećete ih uspjeti vaspitati.

  RAJ ZA GURMANE Punjene pileće pljeskavice
PITATE SE KAKO POSTATI BOLJI RODITELJ? PRATITE OVE SAVJETE

I za kraj, pustite djecu da budu slobodna. Dajte im slobodu da žive svoj život, dok ih gledate, tako da ne prelaze granice. Zapamtite da oni ne trebaju da se osjćaju kao da ih ograničavate.

Tehnike vaspitanja razlikuju se od dobi djece, ali ovdje su neke opće smjernice vaspitanja. Isprobajte ih.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa