Nakon sječenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.
Žito najčešće služi domaćica ili djevojka u kući, ćerka ili unuka i to na sljedeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sjedne.
Žitom se prvo služe stariji, pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske svijeće dok traje slava. Ukoliko preostane žita, kad se slava završi, ono se daje djeci ili se spakuje djeci prisutnih gostiju.
Sastojci:
Sadržaj članka
- 500 g pšenice belije,
- 500 g šećera u prahu,
- 500 g mlJevenih oraha,
- 2 kesice vanilin šećera,
- pola kašičice cimeta,
- pola kašičice muskatnog oraščića,
- mljeveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju.
Priprema:
Pšenicu skuvajte pa procijedite. Sameljite na mašini za meso. Zatim žito sjediniti sa šećerom u prahu i mljevenim orasima. U pripremljenu masu dodati 2 kesice vanilinog šećera, cimet i muskantni oraščić. Tako pripremljeno žito stavite u činiju, pospite mljevenim orasima i ukrasite po želji polovinama jezgra oraha.
BONUS VIDEO: