25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH VAM OTIČU NOGE I RUKE I IMATE BOLOVE U ČLANCIMA

Ako se to događa samo povremeno, nema razloga za alarm, ali ako se takve stvari događaju stalno, te se otekline pojavljuju samo na jednoj ruci ili nozi, te ne prolaze, obratite se liječniku.

Evo deset razloga zbog kojih, prema portalu Prevention, dolazi od oticanja, prenosi portal Direktno.

Cijeli ste dan na nogama
Ako ste cijeli dan trčali okolo i obavljali neke zadatke, možete završiti sa bolnim i natečenim nogama.

Suprotno tome, ako ste na poslu gdje većinu vremena sjedite, a noge vam cijeli dan vise, možda ćete i dobiti ono što liječnici nazivaju ovisnim edemom – oteklina koja je povezana s gravitacijom. U tim bi slučajevima podupiranje stopala na jastuk trebalo pomoći, a pomaže i nošenje kompresijskih čarapa.

Unosite previše soli
Kada unesete previše natrija, to može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, uzrokujući otekline. Smanjite uporabu soli u jelu, ne samo zbog oteklina već zdravlja općenito.

-

Imate neku povredu
Iako su zadržavanje tekućine i vaskularni problemi najčešći uzroci oteklina, također je moguće da ste ozlijedili nogu ili ruku i da to uzrokuje bolno oticanje. Na to svakako obratite pozornost.

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH VAM OTIČU NOGE I RUKE I IMATE BOLOVE U ČLANCIMA

Beba na putu
Većina budućih mama smatra da trebaju zamijeniti visoke pete za udobne cipele jer im noge počnu oticati.

Tijelo tokom trudnoće zadržava više tekućine, a rastući trbuh također vrši veći pritisak na dno zdjelice, što dovodi do povećanog pritiska na krvne žile u nogama. Iako je malo oteklina normalno, a mogu se donekle ublažiti vježbanjem, održavanjem hidratacije i nošenjem udobnih cipela, obratite se liječniku ako su otekline popraćene glavoboljama, mučninom ili zamagljenim vidom, što bi mogao biti znak preeklampsije.

Nuspojava PMS-a
Osim što ćete se osjećati nadraženo i grčevito, hormonalne promjene menstrualnog ciklusa mogu uzrokovati i zadržavanje tekućine sedmicu prije menstruacije, što može dovesti do natečenosti ruku i stopala.

  PET NAČINA PREHRANE KOJI MOGU DOPRINIJETI GUBITKU VIŠKA KILOGRAMA

Tjelesna težina
Ako ste se nedavno udebljali, možda ćete primijetiti da se i vaša stopala povećavaju. Ako puno sjedite, ta dodatna težina u trbuhu sjeda točno na područje prepona, a to može poremetiti protok.

Nuspojava lijekova
Neki lijekovi, uključujući oralne kontraceptive, steroide, lijekove za krvni tlak, antidepresive i lijekove protiv dijabetesa mogu nenamjerno uzrokovati zadržavanje vode, što uzrokuje otečene noge. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako sumnjate da je to slučaj.

Imate proširene vene
Ovo vrlo često stanje događa se kada vene na nozi s vremenom oslabe i izgube elastičnost. Tada ventili u venama koji pomažu u proticanju krvi natrag prema srcu ne mogu raditi tako učinkovito, pa skupljanje krvi uzrokuje pojavu kvrga i oticanje stopala i gležnjeva.

ovo su razlozi zbog kojih vam otiču noge i ruke i imate bolove u člancima
OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH VAM OTIČU NOGE I RUKE I IMATE BOLOVE U ČLANCIMA

Nošenje kompresijskih čarapa, gubitak kilograma, podizanje nogu na 15 minuta nekoliko puta dnevno i redovito vježbanje mogu vam pomoći, a u težim slučajevima potrebna je operacija ili terapija UGFS pjenom.

Može postojati krvni ugrušak
Iznenadno oticanje noge, posebno kada je riječ o samo jednoj nozi, može značiti da imate krvni ugrušak duboko u tkivu, stanje koje se naziva duboka venska tromboza (DVT). To se stanje dijagnosticira ultrazvukom i mora se odmah liječiti lijekovima za razrjeđivanje krvi kako bi se spriječilo da ugrušak putuje tijelom i izazove smrt ulaskom negdje gdje ne bi trebao.

Neko teže zdravstveno stanje
Ako se vaše otekline i dalje pogoršavaju i prate ga drugi simptomi, poput otežanog disanja, bolova u prsima ili pritiska u prsima ili trbuhu, posjetite svog liječnika ili nazovite hitnu pomoć. To bi mogao biti alarm za srce, bubrege ili bolest jetre.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa