8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

OVE TRI KARAKTERISTIKE DJECA NASLJEĐUJU ISKLJUČIVO OD SVOJIH OČEVA

Postoji li nešto što će vaš mališan naslijediti isključivo od svoga oca? Ako se pita genetičare, itekako postoji. Kako donosi Family Education, postoje čak tri stvari za koje je dokazano da ih dijete nasljeđuje od oca, a genetičarka Dana Bressette otkrila je o kojim se karakteristikama radi.

Visina

Fizički izgled djeteta često je pristraniji prema očevim, nego prema majčinim genima. Stručnjaci tvrde kako postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje djetetove visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni igraju veću ulogu u određivanju visine. Naime, naučnici objašnjavaju da je faktor rasta sličan inzulinu (IGF protein), a to je genetska osobina koja je odgovorna za poticanje rasta. Genetičarka Bressette tvrdi da će, ako je tata visok, vrlo vjerovatno i dijete biti visoko kad odraste.

OVE TRI KARAKTERISTIKE DJECA NASLJEĐUJU ISKLJUČIVO OD SVOJIH OČEVA

Spol djeteta

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Naime, poznato je kako su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta, objašnjava Bressette.

Problemi s mentalnim zdravljem

Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj djeci prenijeti mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem. Najčešće je riječ o stanjima kao što su hiperaktivnost, shizofrenija ili bipolarni poremećaj. Isto tako, Bressette objašnjava da djeca, čiji su očevi stariji od 45 godina, također imaju veću vjerovatnost da će jednoga dana imati poteškoće u učenju, ali i povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa