OVE DATUME RIJETKO KO GLEDA: EVO ŠTA SE DEŠAVA SA FLAŠIRANOM VODOM NAKON ISTEKA ROKA TRAJANJA

ove datume rijetko ko gleda: evo šta se dešava sa flaširanom vodom nakon isteka roka trajanja

Posljednju 21 godinu, FDA stav je bio da flaširana voda može trajati neograničeno dugo ako je pravilno skladištite.

Međutim, nepropisno uskladištena voda ne samo da može imati neugodan ukus, već može s vremenom postati i toksična ili kontaminirana. Važno je znati razliku između vode koja ima loš ukus i vode od koje bi ste se potencijalno mogli razboljeti.

Hemikalije vremenom dospijevaju u flaširanu vodu

Kada flaširana voda postane ustajala, to je često zato što se flaša počela kvariti, ispuštajući mikroskopske hemikalije u nju.

  • Ovi spojevi mogu vašoj vodi dati ukus lijeka, hlora ili ozona – kaže Brajan Kuok Le, prehrambeni hemičar i autor knjige “150 fud sajens kveščns ansverd”.

Svaka flaša malo ispušta hemikalije, samim kontaktom sa vodom. Neke od ovih hemikalija su otrovnije od drugih, poput antimona, hemikalije koja može oštetiti vaš želudac i crijeva, i ftalatnih estara koji mogu poremetiti vaš endokrini sistem.

Staklene flaše ispuštaju manje štetnih hemikalija nego plastične, ali većina flaša za vodu izrađena je od plastike od polietilen tereftalata (PET), koja ima tendenciju otpuštanja najviše antimona od svih uobičajenih materijala za flaše.

Gdje čuvate vodu, također može utjecati na njen ukus. Prema Međunarodnom udruženju za flaširanu vodu, plastične posude su malo propusne, što znači da molekule vazduha mogu putovati u i iz flaše.

Dakle, dok flaša vode iz frižidera kojoj je istekao rok trajanja može biti sigurna za piće, flaša koju ste zaboravili u vrućem gepeku automobila ili na osunčanoj polici vjerovatno nije.

U rijetkim slučajevima štetni mikrobi mogu kontaminirati flaširanu vodu

U rijetkim slučajevima, ustajali ukus vode kojoj je istekao rok trajanja mogao bi polaziti od mikroorganizama. Iako firme koje proizvode flaširanu vodu prolaze kroz rigorozne procese kako bi svoje proizvode održale sanitarnim, može se dogoditi nesreća.

Na primjer, u aprilu 2016. neke poslovne kancelarije u Španiji dobile su flaširanu izvorsku vodu kontaminiranu norovirusom. Stavili su zaraženu izvorsku vodu u svoje kancelarijske frižidere, a više od 4.000 ljudi razvilo je simptome gastroenteritisa, poput povraćanja i groznice.

Ako odmah popijete flašicu, mikrobi vjerovatno neće imati vremena za reprodukciju u većoj mjeri, ali ako ostavite flašu na sunčevoj svjetlosti duže vrijeme, stvorićete toplu, stabilnu okolinu za njihovo razmnožavanje, prenosi sciencealerte.

Šta učiniti sa flašom vode kojoj se istekao rok?

Iako bi ste mogli biti u iskušenju da svojim biljkama ili kućnim ljubimcima date vodu kojoj je istekao rok trajanja, vaša ideja bi vam se mogla obiti o glavu, jer isti onečišćivači koji ugrožavaju vaše zdravlje mogu i njih učiniti bolesnim. I njima je potrebna čista voda.

Ako mislite da su mikrobi zarazili vašu vodu, kuhanjem jednu minutu trebali bi ste uništiti gotovo sve patogene.

Brajan kaže da svoju vodu možete filtrirati kroz filter s aktivnim ugljem, koji bi trebao ukloniti mnoge zagađivače.

hayat.ba

drugi upravo čitaju