OVAKO POLJACI PRAVE MUSAKU Evo po čemu se razlikuje od naše, tajna je u jednom sastojku

Musaka je tradicionalno jelo koje se pravi od mljevenog mesa i krompira, a svaka zemlja ima svoj recept koji ovo jelo čini još ukusnijim. U Poljskoj je jedu tako što joj dodaju raznovrsno povrće, a onda sve pospu rendanim sirom koji se razvlači kada se ispeče. Zanimljivo je da Poljaci za razliku od ostalih naroda ne dodaju nikakav preliv, a ipak je musaka sočna. Uživajte!

Sastojci:

6-7 krompira

1 patlidžan

800 g mljevenog mesa

1 crni luk

80 g putera

3 kašike ulja

2-3 paradajza

100 g tvrdog sira

1 kašičica italijanskog začina

1 kašičica slatke mlevene paprike

1/2 kašičice korijandera

mirođija

Priprema:

Isjecite patlidžan i krompir na kockice, pa sipajte u tepsiju. Posolite i pobiberite, pa pospite italijanskim začinom, korijanderom i paprikom. Prelijte istopljenim puterom i dobro promiješajte. Zatim precite u rerni na 180°C oko 40 minuta. Za to vrijeme propržite sjeckani crni luk, pa dodajte mljeveno meso i začinite po želji. Izvadite povrće iz rerne, pa preko sipajte proprženo mljeveno meso. Poredajte isječeni paradajz, pa pospite rendanim sirom. Vratite u rernu na još 20 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju