Njenoj ljepoti divio se svijet: Bila je Miss Jugoslavije, nastupala je za Tita, a svi je pamte kao Mariju iz serije “Otpisani”

njenoj ljepoti divio se svijet: bila je miss jugoslavije, nastupala je za tita, a svi je pamte kao mariju iz serije “otpisani”

Zlata Petković ostavila je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, a njena prerana smrt u 58. godini sve je iznenadila. Bila i bivša Miss Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića. Čuvena Marija iz serije “Otpisani” preminula je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cijela bivša Jugoslavija.

Zlata je jednom otkrila kako je njena majka Milica bila jako stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Inače, njen brat Dejan je osamdesetih bio popularan pop pjevač, a njihovi roditelji su se razveli još dok su oni bili tinejdžeri.

Urednik prvog jugoslovenskog tabloida ju je zapazio i pozvao da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku. Mlada plavokosa ljepotica pobijedila je na tom prvom Čikovom konkursu 1969. godine, što je odvelo u finale izbora za Miss tinejdž u Zagrebu, gdje je osvojila titulu prve pratilje, a pobijedila je Anita Buturina, buduća supruga pjevača Miše Kovača. Ipak, otputovala je na svjetski izbor u Tokio, gdje su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

Miss Jugoslavije je postala 1971. godine i sa tom titulom otputovala na takmičenje u London. Paralelno sa školovanjem Zlata je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželjela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu. Kao model i manekenka često je putovala u Zagreb i nosila modele čuvene kreatorke Žuži Jelinek.

Studirala je u klasi profesorice Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović…

Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih” koja je proslavila.

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije željela da govori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gordana D Ristić (@gordanadristic)

– Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i sretna. U tom trenutku željela sam dijete i rodila sam ga – rekla je u jednom od svojih intervjua.

U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorica na jednim vježbama nije primjetila stomak.

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica, nastupala je za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada koji je snimala sve do dana pred svoj drugi porođaj, kada je sa arhitektom i poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila drugog sina Andreja.

Zlata je bila ponosna majka i baka, a pred kraj života se više posvetila pozorištu, pošto je uloge mogla da bira, a smatrala je da je previše zastupljena i da je u to vrijeme došlo do pada kvaliteta serija i filmova.

Njenoj ljepoti divio se svijet: Bila je Miss Jugoslavije, nastupala je za Tita, a svi je pamte kao Mariju iz serije “Otpisani” Azra Magazin.


azra.ba

drugi upravo čitaju