12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

NJEMAČKI EKSPERTI NUDE BOLJE RJEŠENJE OD EMBARGA: UDARILI BISMO RUSIJU, A ENERGETSKE POSLJEDICE ZA EU BILE BI MINIMALNE!

Za carine izjasnilo se u anketi ekonomskog instituta info i lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 70 posto od 158 učesnika istraživanja.

Carine su bolje od embarga i učinkovitije od kvantitativnih ograničenja jer bi Rusiju prisilile da snizi izvozne cijene, objašnjavaju.

Očekuju i da će više cijene energije u Europi istodobno “optimizirati distribuciju deficitarnih resursa putem tržišta”.

NEKI SU SKEPTIČNI: CARINE BI ZNAČILE JOŠ VEĆI RAST CIJENA

Nešto manje od četvrtine anketiranih profesora izrazilo je pak skepsu prema ideji o carinama baš zato što bi značile još veći rast potrošačkih cijena. Rusija ima veliku pregovaračku moć u sektoru plina, pa bi trošak carina uglavnom snosila EU, rekli su.

Neki su pak ispitanici otklonili zamisao o carinama budući da nije dovoljno radikalna, pozivajući na potpunu obustavu plaćanja Rusiji.

Nešto više od polovine anketiranih smatra da bi njemačka vlada trebala ograničiti trgovinske odnose s autokratskim zemljama zbog velikih geopolitičkih rizika.

Dokazano je da takve zemlje često nisu pouzdani trgovinski partneri, a Njemačka je odgovorna za ljudska prava i u drugim zemljama, ističu.

KRITIKE EKONOMISTA

Unatoč tome, velika većina ekonomista kritizira zakon o lancu opskrbe, koji stupa na snagu 2023. i obavezat će njemačke kompanije na kontrolu opskrbnih lanaca kako bi se suzbilo kršenje ljudskih prava i zakona o zaštiti okoliša.

Zakon će njemačkim kompanijama otežati poslovanje u inozemstvu, upozoravaju, predstavljat će veliko birokratsko opterećenje i nametnuti tešku zadaću prikupljanja informacija, a tu je i rizik sužavanja kruga dobavljača primarnih proizvoda.

Otporni lanci opskrbe zahtijevaju pak više dobavljača, smatra 88 posto ispitanih profesora.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa