8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

NJEMAČKI BANKARI PREDVIĐAJU NOVU RECESIJU: GRAĐANI I NE ZNAJU KOJI IH TROŠKOVI TEK ČEKAJU

U junu je razlika bila 0,4 posto u odnosu na maj, prenosi Deutsche Welle.

Na prvi pogled to ne izgleda kao veliki pad, ali u drugom tromjesečju se registriralo 5,6 posto manje (naručenih) poslova. Glavni ekonomist velike njemačke bankarske kuće Commerzbanke, Jörg Krämer, kaže da se u vrijeme pandemijskog prekida dobavnih lanaca nakupilo dosta zaostalih narudžbi, ali naglašava i da one neće spriječiti predstojeće probleme u industrijskoj proizvodnji.

  • Opasnost od recesije raste – kaže on.

S tim računaju i drugi ekonomisti. Formalno, ekonomska recesija se konstatira kada u dva tromjesečja zaredom ekonomija zemlje doživi negativan rast. Krizu očekuje i DekaBank.

  • Moglo bi se dogoditi da se recesija produži s četvrtog tromjesečja ove godine na drugo tromjesečje sljedeće – kaže ekonomski stručnjak Andreas Scheuerle.

Međutim, pad broja naručenih roba, poslova i usluga samo je jedan od znakova sve teže ekonomske situacije. Ima više razloga za slabljenje ekonomije.

‘GRAĐANI NE ŽELE TROŠITI‘

Visoka stopa inflacije slabi kupovnu moć potrošača:

  • Građani sebi više ne mogu priuštiti tako puno toga i možda i ne žele više trošiti – kaže Scheuerle.

Oni ne znaju koji ih troškovi još možda očekuju zbog rasta cijena energenata u ratu, naročito plina. Indeks potrošačke klime pokazuje da raspoloženje za potrošnju u Njemačkoj krajem jula i dalje opada.

S druge strane i svjetska privreda je oslabila. To se odnosi prije svega na Sjedinjene Američke Države kao jedno od najvažnijih tržišta za njemačku industriju. Pošto je američka stopa inflacije porasla, tamošnja središnja banka (FED) brže uvodi protumjere, u svakom slučaju brže od Evropske centralne banke (ESB).

Ilustracija

Osim toga, nesigurnost u snabdijevanju plinom tišti i privrednike.

  • Vjerovatno neće biti velikih restrikcija iduće zime – smatra Scheuerle.
  Kendall Jenner ovom kombinacijom otkrila da se vraća trend za koji smo mislili da će ostati u prošlosti

Ali dodaje da će poduzeća najvjerovatnije štedjeti energiju, pa će manje proizvoditi nego što bi to inače bio slučaj.

Osim toga, niko ne zna koliko snažan će biti učinak pandemije iduće zime. Privreda je pogođena manjkom radne snage zbog bolovanja. Zatvaranja se vjerovatno u Njemačkoj više neće događati, smatra Scheuerle, ali dodaje da se mora s tim računati da će Kina privremeno zatvarati neke gradove ili luke. Ovog proljeća se moglo vidjeti kakve posljedice takva zatvaranja imaju za lance isporuke, dodaje.

BEZ SNAŽNOG OPORAVKA

Ukupno gledajući, opada optimizam poduzetnika. Indeks poslovnog raspoloženja pokazuje da se situacija u julu pogoršala u odnosu na juni. A ispitivači mnijenja u ekonomskoj sferi uvijek propituju i ekonomska očekivanja poduzetnika. Ona su za idućih šest mjeseci znatno opala. Jörg Krämer iz Commerzbanke kaže da se taj smanjeni nivo očekivanja pojavljuje u ekonomskoj krizi i odražava „vrlo realne rizike“.

On dodaje: „Na koncu, Putin se igra ventilom za plin, i tako potiče strah od krize“.

Krämer smatra da ruski predsjednik tako želi izmrcvariti njemačku javnost:

  • Taj rat živaca u vezi s plinom utječe na nesigurnost poduzeća koja onda postaju oprezna prilikom naručivanja.

Čuje se i argument da bi mušterije mogle stornirati narudžbe ili ih odgoditi. Time bi se postepeno mogla odraditi velika „rezerva” nagomilanih narudžbi iz pandemijskih vremena.

Recesija je dakle skoro neminovna. Ali ona ne bi trebala biti tako velika i duboka kao za vrijeme svjetske financijske krize ili tokom prvih mjeseci korone.

  • Njemačka privreda bi mogla opasti najviše za oko 0,4 posto – procjenjuje Scheuerle.

Ali ni oporavak nakon toga neće biti tako snažan. Jer problem nedovoljnog snabdijevanja plinom ostaje. I u zimu iduće godine može se računati s većim opterećenjem. A to bi moglo dijelove njemačke industrije ponukati da neke svoje pogone premjeste u inozemstvo, tamo gdje je energija jeftinija i stoji na raspolaganju. Trenutne poteškoće mogu dakle dovesti i do dugoročnih strukturnih promjena u njemačkoj privredi.

  Novo istraživanje: Period koji provedemo igrajući videoigre ne utječe na osjećaj sreće

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa