26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

NJEMAČKA ĆE PREDSTOJEĆE ZIME BITI SUOČENA S NESTAŠICAMA GASA

  • Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti. Ljudi će se zaduživati kako bi plaćali račune za grijanje, i osiromašit će – izjavio je Habeck za Der Spiegel u petak, naglašavajući da je to dio strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.
  • To je najplodnije tlo za populizam, koji ima za cilj podrivati naši liberalnu demokratiju iznutra – kazao je Habeck, dodajući kako se ne smije dopustiti Putinovi planovi budu provedeni u praksi.

Habeck je naglasio mogućnost dodatne pomoći za kompanije i ljude pogođene manjkom gasa, ali je upozorio kako neće biti moguće ublažiti sve njegove posljedice, prenosi Der Spiegel.

NJEMAČKA ĆE PREDSTOJEĆE ZIME BITI SUOČENA S NESTAŠICAMA GASA

Potrošači bi se mogli suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem energetskih troškova, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 posto viši zbog povišice cijena od prošle jeseni, izjavio je Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora gasne mreže Bundesnetzagentur, za javnog emitera programa ARD.

Regulator razmatra razne scenarije, kazao je Mueller, i većina ih “nije povoljna i znači ili manje količine gasa do kraja zime ili već veoma tešku situaciju na jesen ili zimu”.

Njemačka je u četvrtak aktivirala drugu od tri svoje faze vanrednog plana za snabdijevanje gasom, koji se pokreće kada vlada uviđa veliki rizik od dugoročnih nestašica gasa.

Ta mjera posljednja je u sporenju između Evrope i Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je izložila ovisnost bloka o snabdijevanju ruskim gasom i izazvala je grozničavu potragu za alternativnim izvorima energije.

-

Njemačka je, ipak, prestala omogućavati komunalnim preduzećima da prebace rastuće troškove energije na kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji, prenosi Reuters.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa