31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu najjeftinije u regiji!

Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu najjeftinije u regiji u odnosu na platežnu moć prosječnog stanovnika.

S obzirom na cijene nekretnina u odnosu na prosječne plaće, Sarajevo, Zagreb i Budimpešta spadaju u jeftinije, odnosno ‘priuštivije’ za lokalno stanovništvo, pokazalo je nedavno istraživanje.

Najjeftiniji je Zagreb, a onda slijede Sarajevo i Budimpešta, Podgorica i Tirana, zatim Ljubljana te kao najskuplji Beograd, potvrdili su Feni iz Colliersa, tvrtke za savjetovanje i usluge posredovanja komercijalnim nekretninama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

nekretnine u sarajevu i zagrebu su najjeftinije u regiji
Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu su najjeftinije u regiji 

– Ono što vidimo generalno je da potražnja nadilazi ponudu nekretnina, pogotovo u stambenim nekretninama, pa je pritisak na daljnji rast cijena – navode iz spomenute tvrtke.

Kako ocjenjuju, stanovništvo iseljava iz urbanog tkiva grada i ide na rubne dijelove gdje je veća novogradnja i gdje su umjerenije cijene.

Problem je što se onda razvlači infrastruktura (i za izgraditi i za održavati).

S druge strane, u širem centru Sarajeva postoji nekoliko velikih ‘brownfield’ lokacija (npr. bivši industrijski kompleksi) s dostupnom infrastrukturom (tramvaj, komunalna infrastruktura) i to predstavlja ogroman potencijal za urbanu regeneraciju.

Takvih lokacija, odnosno prilika ima u svim većim gradovima u regiji – naglašavaju iz Colliersa.

PROČITAJ  Uvoz automobila iz inostranstva
nekretnine u sarajevu i zagrebu najjeftinije u regiji
Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu su najjeftinije u regiji

Firme iznajmljuju stanove i pretvaraju ih u urede

-Click Here To Join Native Media

Dodaju da nedostaje i modernih uredskih zgrada pa mnoge firme iznajmljuju stanove koji su preuređeni u urede u stambenim zgradama.

Također napominju kako je tržište velikih trgovačkih centara zasićeno te da prostora za nove trgovačke projekte ima u manjim kvartovskim centrima koji zadovoljavaju svakodnevne potrebe stanovništva.

Veliki je izazov nedostatak i rast cijena materijala pa bi dolazak nove ponude mogao biti još sporiji. To ide u prilog cijenama postojećih nekretnina ali kupcima predstavlja manji izbor, više kompromisa i manju vrijednost za novac.

Rast kamatnih stopa bi mogao smanjiti potražnju, ali s druge strane zbog velike inflacije kupci i investitori ulažu u stvarnu imovinu, to jest nekretnine kako bi zaštitili svoj novac – ocjenjuju iz tvrtke Colliers, piše biznis.ba

Preporučujemo

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa