NASTAVAK HAOSA S IZBOROM ŠEFA AMERIČKOG KONGRESA: MCCARTHY NI NAKON 13. KRUGA IZBORA U ČETIRI DANA NEMA VEĆINU U ZASTUPNIČKOM DOMU

Zastupnik iz Kalifornije vjeruje da je nadomak pobjedi, a nova runda glasanja na rasporedu je u subotu u 22 sata po lokalnom vremenu. McCarthy tvrdi da će se do tada riješiti ‘pat-pozicija’ unutar njegove stranke.

Kako bi osigurao 218 glasova, koliko je potrebno za čelno mjesto Zastupničkog doma, McCarthy je obećao je svaki zastupnik samostalno moći zatražiti glasanje o njegovom opozivu sa spomenute funkcije, u bilo kojem trenutku.

No, zastupnici koji podržavaju McCarthyja, kao i nekolicina zastupnika Demokrata zabrinuti su da bi njegova riječ mogla produžiti disfunkcionalnost zakonodavne grane vlasti kakvu SAD ne pamte u zadnjih 150 godina. McCarthy je u petak dobio 214 ruku, uključujući 15 ruku od nedavnih stranačkih oponenata, no ostao je 4 glasa ispod potrebog praga.

Još je šest republikanaca ostalo u grupi ‘tvrdolinijaša’ koji odbijaji dati glas McCarthyu. S druge strane, dvojica republikanaca koji su u njegovom taboru vratila su se u Washington uoči glasanja u petak. ”Napokon će se ovo okončati”, poručio je McCarthy predviđajući pobjedu u petak navečer.

Iako su Republikanci preuzeli većinu u Zastupničkom domu nakon izbora prije dva mjeseca, rezultati su bili slabiji od očekivanog. Osvojili su tek 10 mjesta više od Demokratske stranke (222-212), što je omogućilo ‘tvrdolinijašima’ na desnom krilu Republikanske stranke ulogu ‘veto aktera’, koju su pokazali odbivši podržati stranačkog kolegu za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Zamjeraju mu da je previše sklom kompromisima s predsjednikom Bidenom i Demokratima koji su zadržali kontrolu nad Senatom. Prema nekim izvorima, oni žele lidera koji će prisliti Bidenovu administraciju na smanjenje javne potrošnje.

Time raste vjerovatnoća da dvije strane ne postignu dogovor kada savezna vlada dostigne ograničenje duga od 31.4 triliona dolara. Nedostatak dogovora i nastavak blokade u donjem domu Kongresa mogao bi uzdrmati svjetsku ekonomiju.

NASTAVAK HAOSA S IZBOROM ŠEFA AMERIČKOG KONGRESA: MCCARTHY NI NAKON 13. KRUGA IZBORA U ČETIRI DANA NEMA VEĆINU U ZASTUPNIČKOM DOMU

Zastupnik Scott Perry jedan je od onih ‘tvrdolinijaša’ koji su promijenili mišljenje i dali svoj glas McCarthyju zato što je potonji pristao na dubinske promjene u načinu na koji Zastupnički dom odobrava potrošnju.

  • Ne želimo da se povećava gornja granica duga, bez ikakvog napora da se kontrolira potrošnja, dok Demokrati kontroliraju Bijelu kuću i Senat – izjavio je Perry. 

Kongres mora podići gornju granicu duga kako bi podmirio izdatke koja su već odobrena. Povećanje gornje granice duga samo po sebi ne odobrava novu potrošnju.

Zastupnici Republikanaca predložili su set pravila koja desnom krilu stranke nude određene ustupke kao što su blokiranje povećanja potrošnje za programe iz područja zdravstva i socijalne sigurnosti, omogućavanje svakom zastupniku da na dnevni red stavi pitanje povjerenja predsjedniku donjeg doma te razdoblje od najmanje 72 sata prije glasanja ne bi li zastupnici mogli pručiti prijedloge zakona o kojima će odlučivati.

Ostali republikanski kandidati koji pretendiraju na čelno mjesto Zastupničkog doma suočeni su sa sve većim pritiskom da se priklone većinskoj struji ne bi li Republikanci konačno preuzeli kontrolu, nakon nekoliko upozorenja da bi nastavak blokade mogao dovesti u pitanje sposobnost Republikanske stranke da obnaša vlast.

  • ‘Postalo mi je jasno da nekoliko pojedinaca jednostavno opstruira našu stranku – napomenuo je Keith Self, novoizabrani zastupnik iz Teksasa, nakon što je promijenio svoj glas.

Zastupnički dom Kongresa tako još uvijek ne može početi s radom, nakon još jednog neuspjelog glasanja koje se zbilo na drugu godišnjicu provale pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kongresa na Capitol Hilli, u pokušaju da spriječe proglašenje Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora.

Par demokratskih zastupnika reklo je da vidi poveznicu između dva spomenuta događaja.

  • ‘Iste su to ekstremističke snage koje guše Republikansku stranku. Ona ne može izabrati lidera jer je talac onih članova koji šire dezinformacije i žele uništiti demokratiju – istaknula je Katherine Clark.

Još od 1859.godine, biranje predsjednika donjeg doma Kongresa nije otišlo do trinaestog kruga. Posljednja dva republikanca koja su bila na njegovom čelu, John Boehner i Paul Ryan, otišli su sa iste pozicije nakon sukoba s kolegama na desnom krilu, javlja Hina.

Kao predsjednik Zastupničkog doma McCarthy bi mogao zaustaviti Bidenove zakonodavne inicijative, progurati teme koje su važne Republikanskoj stranci, posebno kada je riječ o ekonomiji,energetici i imigraciji te nastaviti provoditi istrage protiv američkog predsjednika, članova njegove porodice i administracije.

hayat.ba

drugi upravo čitaju