Priprema domaćih slatkiša uošte ne mora biti komplikovan posao niti zahtjeva mnogo namirnica. Upravo jedan takav slatkiš su oblande po tradicionalnom receptu.
Sastojci:
4 čaše šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša brašna
100 grama mliječne tamne čokolade
100 grama mliječne bijele čokolade
U jednu šerpu dodati šećer, ulje i mlijeko, pa staviti sve da kuva. Kada prokuva skinuti sa ringle i dodati brašno dobro sve izmješati. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela, u jedan dio dodati bijelu, a u drugi tamnu čokoladu. Dobro izmješati.
Prvi list oblande premazati sa pola tamnog fila,preko toga drugi list oblande, zatim premazati sa pola svetlog filai preko toga treći list oblande. Ostatak tamnog fila premazati, zatim četvrti list oblandee premazati sa ostatkom svetlog fila i peti list oblande preko.
Oblandu ostaviti da omekša i preko toga staviti nešto teško. Ostaviti na par sati da oblanda fino omekša, zatim rezati željene oblike i veličinu.