Domaća kapri torta je savršena poslastica koja sladi i osvježava:
Sastojci za koru:
Sadržaj članka
- 7 bjelanjaka
- 14 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
Krem od žumanjaka:
- 7 žumanjaka
- 200 gr šećera
- 600 ml mlijeka
- 6 kašika brašna
- 10 gr vanilin šećera
- 50 gr šećera u prahu
- 250 gr margarina
Žele od jagoda:
- 500 gr jagoda
- 500 ml vode
- 300 gr šećera
- 120 gr pudinga od vanile
Još:
- 100 gr čokolade
- 2 kašike ulja
- 2 kašike mlijeka
Priprema:
Umutite bjelanjka sa šećerom i dodajte sirće. U kalup stavite papir za pečenje, pa preručite bjelanjke i zapecite, tj. prosušite u rerni na oko 120 stepeni Celzijusa. Kad se prosuši koru premažite sa otopljenom čokoladom i uljem. Ostavite ovaj duio da se dobro stegne u frižideru. Mutite fil od žumanjaka šećera brašna i malo mlijeka. Napravite puding od ove smjese i mlijeka. Kad se ohladi dodajte margarin.
Ostavite da se ohladi dobro.
Crveni fil pravite tako što u 400 ml vode dodate izblendirane jagode, i pola mjere šećera. Ostavimo da provri. Za to vrijeme razmutite puding sa ostatkom šećera i vode. Kad jagode provre, dodajte puding. Ostavite ovaj fil da se prohladi dobro.
Na duio sa bjelanjcima dodajte žuti fil, pa razmućenu čokoladu, a onda crveni fil pa čokoladu. Ukrasite po želji.