NAJLAKŠI NAČIN DA STARIJE DIJETE PRIPREMITE ZA DOLAZAK BEBE: TRI KORAKA ZA LAKŠE PRIHVATANJE BRATA ILI SESTRE

Rođenje djeteta je događaj prepun radosti. Međutim, to se vrlo lako može pretvoriti u period ljubomore i zbunjenosti vašeg starijeg djeteta jer može pomisliti da više neće biti najvažnija osoba u životu svojih roditelja. Upravo zato ga na dolazak novog člana porodice treba pripremati mjesecima prije porođaja. Samo budite strpljivi i sve će doći na svoje.

Objasnite šta ga očekuje

Recite mališanu da u stomaku nosite njegovog malog brata ili sestricu, s kojim će moći da se igra i provodi slobodno vrijeme. Nemojte mu sve prikazivati savršeno kako ne bi bilo razočarano kad beba dođe. Pokažite mu stare albume i njegove fotografije kad je bio beba i ispričajte kakav je bio. Odvedite ga u posjetu prijateljima ili rođacima koji imaju novorođenče.

najlakši način da starije dijete pripremite za dolazak bebe: tri koraka za lakše prihvatanje brata ili sestre
NAJLAKŠI NAČIN DA STARIJE DIJETE PRIPREMITE ZA DOLAZAK BEBE: TRI KORAKA ZA LAKŠE PRIHVATANJE BRATA ILI SESTRE

Uključite dijete u tok vaše trudnoće

Objasnite mu da vam stomak raste i da će beba doći na svijet. Povedite ga sa sobom na pregled kod ljekara, neka stavi ruku na vaš stomak da osjeti kako se beba pomijera i dajte mu da pogleda slike sa ultrazvuka. Zajedno smišljajte imena za bebu i dozvolite mu da učestvuje u kupovini prvog odjelceta ili kreveca. Ako želi, može da nacrta i neku sliku dobrodošlice za svog malog batu ili seku.

Krenite s promjenama na vrijeme

Dolazak nove bebe u porodicu često zahtjeva i prilagođavanja novonastaloj situaciji. Ako planirate da starije dijete preselite u drugu sobu, uradite to što pijre da taj potez ne bi povezalo s dolaskom bebe i kasnije vam na tome stalno zamijeralo.

Dijete je veoma često ljubomorno kad rodbina i prijatelji dođu da vide bebicu, a njemu ne poklone skoro nimalo pažnje iako je donedavno bilo miljenik svih. Potrudite se da mu to, iako vas beba mnogo okupira, olakšate tako što ćete odvojiti neko vrijeme samo za sebe i njega i nastaviti s vašim malim ritualima.

hayat.ba

drugi upravo čitaju