Zapečeni grah visoko je na ljestvici omiljenih jela, ali svaki će vam kuhar reći da izraz “jednostavno kao grah” ne vrijedi za kuhanje ove namirnice i da je za pripremu ukusnog graha potrebno nekoliko dobrih trikova.
Jedan od problema s kojima se ljudi susreću prilikom pripreme je da grah treba duže termički obraditi. Zato je sasvim opravdano pitanje kako brže skuhati grah.
Naravno, jedan od najlakših načina za brzo kuhanje graha, isproban i istinit, je namakanje graha noć prije u hladnoj vodi. Nakon toga se izbaci, ulije nova voda i tada je proces kuhanja u običnom loncu znatno kraći.
Međutim, iz mnogo različitih razloga, ovaj kuhinjski alat nedostaje u mnogim kućanstvima, a kada je to slučaj, možete isprobati druge brže kuharske trikove koje smo naučile od naših baka.
Dobro je kada prvi put kuhate grah u vodu dodati 1 žličicu sode bikarbone. Ostavite mahune da se krčkaju najmanje 15 minuta, zatim ocijedite vodu i dodajte malo ulja.
Dobro promiješajte kako biste osigurali da se ulje rasporedi po svakom zrnu.
Mahunama dodati hladnu vodu u omjeru 4:1, dodati 50 ml rakije i prokuhati. Pustite da lagano kuha 45-50 minuta i trebali biste imati potpuno kuhan grah.
I za kraj – vrijeme kuhanja graha ovisi prvenstveno o njegovoj vrsti i kvaliteti. Nekvalitetan i star grah možda se nikad neće savršeno skuhati, bez obzira na vrijeme koje provede u loncu.
Naslovna fotografija: POsitive Negative na Unsplash
The post Kako brže skuhati grah, a da se ne napuhne, jednostavan je, a “tajni sastojak” svatko ima kod kuće appeared first on City Magazine.
citymagazine.danas.rs