5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

“Nabildovani” dolar – posljedice po cijeli svijet – Business Magazine

Druge ključne svjetske valute takođe su oslabile. Japanski jen je ove godine oslabio za skoro petinu u odnosu na dolar i na najnižem je nivou od 1998. Indijska rupija je u ponedjeljak bila na istorijskom minimumu, nakon što je ranije ove godine prvi put bilo potrebno više od 80 rupija za dolar.

“Dolar doživljava najveće jačanje od osamdesetih godina”, napisao je u poruci za klijente Džordž Saravelos, šef istraživanja za kurs u Dojče banci. “Zbog te ekstremne volatilnosti, na globalnom nivou se polako pomalja nezadovoljstvo.”

Sigurna luka

Najbitniji razlog za jačanje dolara je njegova reputacija da je sigurna luka u vremenima kriza. Centralne banke širom svijeta zavrću slavine u strahu od recesije i inflacije u eurozoni. Investitori beže ka dolaru koji je manje izložen rizicima.

Drugi razlog je što su američke Federalne rezerve agresivno zategle monetarnu politiku – odnosno podigle kamatne stope kako bi smanjile količinu novca u opticaju i borile se protiv inflacije.

Taj potez Amerikanaca u suprotnosti je sa japanskom Centralnom bankom koja je insistirala na ekstremno niskoj referentnoj kamatnoj stopi, kao i europskom centralnom bankom koja je dugo odolevala povećanju kamata.

  Cijene zaduživanja u regionu i eurozoni moraće da rastu - Business Magazine

Posljednje jačanje dolara došlo je nakon što je nova britanska Vlada najavila najveće smanjenje poreza u posljednjih pet decenija.

“Velika fiskalna davanja koja su najavljena mogla bi da pojačaju privredni rast na kraći rok. Ali veće pitanje je – ko će to da plati?”, kaže Saravelos, objašnjavajući zašto investitori polako beže iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Skuplji uvoz za evropljane

Nabildovani dolar mogao bi da dodatno udari evropska domaćinstva po novčaniku. Jer, slabija evropska valuta čini skupljim uvozne proizvode – koji su najčešće izraženi u dolarima. Ukoliko su to sirovine ili poluproizvodi, onda će i konačna cijena biti viša.

Također, evropski turisti koji odlaze u SAD će manje moći da kupe za novčanice koje ponesu.

U normalna vremena, ipak, slaba valuta ne mora da bude loša. Naprotiv, za izvoznu silu poput Njemačke to bi značilo da su njeni proizvodi konkurentniji na svjetskom tržištu jer su jeftiniji u dolarima.

Ali, slaba je to utjeha jer vremena nisu normalna. Osim sankcija i rata, nastavlja se poremećaj u globalnim lancima snabdijevanja koji se posmatra od početka pandemije. To nisu dobri uslovi za izvoz.

Jak dolar bolno su osjetili i potrošači u Indiji. Ta zemlja se žestoko oslanja na uvoz nafte i jestivih ulja čije su cijene vezane za dolar. Kad se prevede u rupije, cijena je bitno viša.

  Sve za toplinu doma u Bingo trgovinama

Skupi uvoz dalje pojačava inflaciju i prisiljava centralne banke da još podignu kamate kako bi prigušile potražnju. Visoke kamate poskupljuju kredite, recimo za kupovinu nekretnina.

Sa druge strane, američki potrošači bi mogli da dožive i pad cijena jer roba iz uvoza postaje jeftinija. Američki turisti u evropi moći će da kupe više. Kompanije su sada podstaknute da više vode biznis u SAD, a manje u inostranstvu jer je dobit tamo manja u dolarima.

Ipak, najveći udar bi mogle da podnesu ekonomije zemalja u razvoju koje imaju ogromne državne dugove u dolarima, kao što su Turska, Argentina ili Gana.

Saravelos navodi da je za prestanak rasta dolara neophodno da Federalne rezerve popuste monetarnu politiku, a ove će to učiniti tek kad prođu najveći rizici od inflacije.

Sa druge strane, ovaj stručnjak dodaje da je potrebno da prođe vrhunac neizvjesnosti kad je u pitanju snabdijevanje evrope energentima, kao i da se Kina oprosti od politike “nula kovida” zbog koje su zatvarane ekonomske zone i luke.

“Barem nešto od toga mora da se desi da bi se usporio neviđeni juriš novca ka američkoj sigurnoj luci”, kaže Saravelos. “Bojim se da se ništa od toga još ne dešava.”

Objava “Nabildovani” dolar – posljedice po cijeli svijet pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa