MUSLIMANI ŠIROM SVIJETA POZIVAJU NA BOJKOT ŠVEDSKIH PROIZVODA ZBOG SPALJIVANJA KUR’ANA

Prošlog mjeseca, 37-godišnji irački izbjeglica koji želi da se sveta knjiga zabrani, istrgnuo je stranice iz Kur’ana i zapalio ih ispred centralne džamije u Stockholmu. Ključna tačka spora je činjenica da je protest odobrio švedski sud.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodio je hor kritika niza islamskih vlada zbog odluke da se dopusti nastavak antiislamskih protesta.

  • Na kraju ćemo naučiti arogantne zapadnjake da vrijeđanje muslimana nije sloboda misli – rekao je Erdogan u televizijskim izjavama.

Saudijska Arabija je napomenula kako se taj čin poklopio s praznikom Kurban-bajramom i završetkom hadža:

  • Ova djela mržnje i ponovljena djela ne mogu se prihvatiti nikakvim opravdanjem – saopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ranije ove sedmice, džamija Al-Azhar sa sjedištem u Kairu, najstarija sunitska institucija u muslimanskom svijetu, pozvala je muslimane da bojkotiraju švedske proizvode zbog nedavnog spaljivanja Kur’ana.

Predlagao je sličan bojkot danskih proizvoda usred dva slučaja spaljivanja Kur’ana ove sedmice u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske. Džamija je osudila odluke onih vlada koje su dozvolile spaljivanje islamske svete knjige.

Jemenski ministar industrije i trgovine Muhammad Sharif al-Mutahar najavio je bojkot švedskih proizvoda ranije ovog mjeseca. Slično, Mohsen Rezaei, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za ekonomsku koordinaciju, pozvao je na bojkot 23. jula.

Sada su muslimani na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi na društvenim mrežama pozvali na bojkot švedskih proizvoda koristeći hashtagove “kazni švedsku vladu” i “bojkotiraj švedske proizvode”.

Švedska je jedna od najvećih evropskih ekonomija sa BDP-om od 585,94 milijarde dolara, prema Svjetskoj banci. Također je dom velikih multinacionalnih kompanija kao što su Ikea, koja proizvodi i prodaje namještaj i kućne potrepštine, trgovac na malo u uličnoj modi H&M, proizvođač kućanskih aparata Electrolux i provajder mobilne tehnologije Ericsson.

Prema podacima koje je za DW dostavila Švedska privredna komora, 2,6% švedskog izvoza otišlo je na Bliski istok i Sjevernu Afriku 2022. (4,88 milijardi dolara, ili 51,4 milijarde švedskih kruna).

Najveći uvoznici švedskih proizvoda među muslimanskim zemljama su Turska i Saudijska Arabija, prema bazi podataka Ujedinjenih nacija COMTRADE, a slijede Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Malezija, Maroko, Katar, Alžir i Pakistan.

Business Sweden, grupa za poslovni razvoj u zajedničkom vlasništvu švedske države i švedskog poslovnog sektora sa uredima u zemljama uključujući Maroko, Saudijsku Arabiju i UAE, rekla je da “švedske kompanije općenito imaju dobru reputaciju i smatraju se uzornim poslodavcima sa jakim razumijevanjem i povezanost sa lokalnim zajednicama.” Grupa je dodala da pomno prati “nesretnu” situaciju.

  • Važno je zapamtiti da švedske kompanije imaju duboke korijene u mnogim muslimanskim zemljama – navodi se u izjavi za DW.
  • Želimo da istaknemo da događaji u Švedskoj, gdje je spaljen Kur’an, ni na koji način ne odražavaju naše vrijednosti, i to je nešto što, poput švedske vlade, osuđujemo i od čega se ograđujemo. Brza urbanizacija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi pretvorila je regiju u atraktivno izvozno tržište gdje potražnja za tehnološkim inovacijama raste — posebno u sektorima informacionih tehnologija i komunikacija, transporta, zdravstva i energetike. Saudijska Arabija i UAE su dva najveća trgovinska izvozna partnera za švedsku izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na proizvodnji – rekao je Keith Boyfield, viši saradnik u Informativnom centru Euro-Gulf (EGIC).

Švedska je ukinula svoje zakone o bogohuljenju 1970-ih i sada ima neka od najjačih zakonskih predviđanja za slobodu izražavanja u svijetu. Ali, zemlja nema zakon koji izričito zabranjuje spaljivanje ili skrnavljenje vjerskih tekstova, uključujući i Kur’an.

U međuvremenu, švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je “izuzetno zabrinut” zbog posljedica ako se održe još demonstracija u kojima se oskrnavi Kur’an.

  • Ako im se odobri, suočićemo se sa nekim danima u kojima postoji jasan rizik da se nešto ozbiljno desi – rekao je on za švedsku novinsku agenciju TT.
  • Izuzetno sam zabrinut zbog čega bi to moglo dovesti – dodao je.

hayat.ba

drugi upravo čitaju