2.7 C
Sarajevo
Ned, 11, 22

Moderne tehnologije trebaju i pčelarima: Najviše pažnje i interesa kod pčelara privukla tema o patvorenju meda

Pčelari iz BiH, Hrvatske, Slovenije, S. Makedonije, Srbije, Turske, Bahreina, Saudijske Arabije, Australije, Njemačke i Crne Gore okupili su se nedavno u Sarajevu na sedmom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Kongres su organizovali Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Apiterapija

Sadržaj članka

Ovogodišnjem kongresu prisustvovalo je oko 200 učesnika iz 12 zemalja, a predstavljeno je 40-ak naučnih radova, koji su nakon Kongresa sabrani u Zbornik radova.

Kako je za Oslobođenja kazao profesor Midhat Jašić, i ove godine su se potrudili da na jednom mjestu okupe pčelare, akademsku zajednicu, ljekare, farmaceute, nutricioniste, prehrambene tehnologe, veterinare, predstavnike prerađivačkih kapaciteta i sve one koje zanimaju zdravlje i zdrav način života u skladu sa prirodom.

Učesnici su na skupu razmijenili najnovije informacije o napretku i dostignućima iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zemlji i svijetu, a skup je poslužio i kao mjesto druženja, upoznavanja i uspostavljanja poslovnih kontakata.

– Najviše radova na ovom kongresu predstavljeno je iz oblasti apiterapije, kazao nam je Jašić, koji je i idejni tvorac i pokretač Kongresa.

Ono na čemu bismo trebali dalje raditi je razvijati nove proizvode na bazi meda, kazao je Jašić

Stoga se neki od zaključaka i odnose upravo na apikulture, te je zaključeno kako je neophodno i dalje raditi na poboljšanju i razvoju zakonske regulative i standardizacije iz područja apikulture, da je u području apiterapije i apiturizma potrebno neprekidno poticati saradnju s akademskom zajednicom u cilju intenziviranja istraživanja naučnih i drugih institucija, kao i da postoji velika potreba stalnog obrazovanja svih sudionika u lancu vrijednosti apikulture kako bi povećali nivo znanja, vještina i načina primjene stečenog znanja kao odgovor novim izazovima.

  Terenski sportski automobil sa pobjedničkim genima: Novi Porsche 911 Dakar - Business Magazine

– Slobodno možemo reći da je najviše pažnje i interesa kod pčelara privukla tema o patvorenju meda, jer se proizvođači u ovom sektoru najčešće susreću sa problemima patvorenja i uvoza pčelinjih proizvoda slabije kvalitete po niskim cijenama. Stoga je u narednom periodu neophodno jačati stručne kapacitete pčelarskog sektora, poručio je Jašić.

Prema njegovim riječima, na Kongresu je istaknuto i da se pčelarstvom uglavnom bave starije osobe, iznad 65 godina, te je naglašeno kako je potrebno “podmladiti” pčelare.

– Također, potrebno je unaprijediti tehnologije koje se koriste u pčelarstvu, primjenjivati moderne tehnologije, ali i povećati broj profesionalnih pčelara, ali i pčelara hobista, dodao je Jašić.

Proizvođači u ovom sektoru najčešće se susreću sa problemima patvorenja i uvoza pčelinjih proizvoda slabije kvalitete po niskim cijenama

Kada je u pitanju pčelarstvo u BiH, Jašić je naglasio kako su pčelari najbolje organizirana podgrupa u poljoprivredi, te danas u BiH djeluje više od 100 udruženja pčelara.

– Pčelarstvo i pčelarska proizvodnja imaju u BiH veliki potencijal, posebno kad sagledamo kakav potencijal u vidu šuma i livada posjedujemo, te su stoga, u zavisnosti od kraja u kojem se neko bavi pčelarstvom, zastupljene različite vrste meda od livadskog, preko bagrema, vrijeska, do kestenovog i šumskog. Ono na čemu bismo trebali dalje raditi je razvijati nove proizvode na bazi meda, kazao je Jašić, dodajući da proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda predstavlja veliku šansu za razvoj pčelarstva i poljoprivrede u cjelini.

  Vladine institucije u bankama imaju preko 3 milijarde i 338 miliona KM - Business Magazine

Poticaji

Dodao je da je država BiH ove godine povećala i poticaje pčelarima, a sami pčelari su, kako je rečeno na Kongresu, zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda koji su mnogo bolji nego što su bili u prethodne dvije godine.

Suorganizatori Kongresa su The European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Hrvatska), Savezi pčelara Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije Kantonalne privredne komore Tuzla, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Požega (Hrvatska) Agencija za certifikaciju halal-kvalitete BiH.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa