8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

MOĆNA OPERACIJA NAVIGIRANA IZ NJEMAČKE: JE LI ZAUSTAVLJEN RUSKI ‘OGNJENI VALJAK’?

SAD, zajedno s više od 50 zemalja, odatle koordiniraju vojnu pomoć za napadnutu Ukrajinu, koja bi ovih dana možda mogla dovesti do prekretnice u ratu. Velika, zaštićena prostorija s kablovima za prijenos podataka, uniformirani časnici iz brojnih zapadnih zemalja, koji sjede sa svojim laptopima i komuniciraju na više jezika sa svojim višim rukovodstvom u matičnoj zemlji i s ukrajinskom vladom, piše DW.

To jednoglasno izvještava nekoliko medija iz SAD koji su imali pristup ovom centru oružanih snaga SAD.

Od početka jula komandirajući ovdje je general SAD Christopher G. Cavoli. Rođen je 1964. u Würzburgu, u južnoj Njemačkoj, u obitelji koja je radila za vojsku SAD i bila tamo stacionirana. Diplomirao je istočnoeuropske studije na Univerzitetu Yale i slovi za stručnjaka za Evropu i Rusiju.

General Cavoli je taj koji treba provesti jačanje istočnog krila NATO-a kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski štab u Evropskoj komandi

U ukrajinski štab EUCOM-a stižu stalni zahtjevi ukrajinske vojske. „Atmosfera kao u vrijeme saveznika u Drugom svjetskom ratu”, pisao je Washington Post krajem jula.

Polazna tačka bila je donatorska konferencija za Ukrajinu koju su 26. aprila sazvale SAD u bazi američke ratne avijacije u Ramsteinu u Njemačkoj. Više od 50 država sada podržava Ukrajinu isporukom oružja – pod vodstvom SAD.U takozvanoj kontaktnoj grupi, oni su se mjesecima dogovarali o tome koja država može isporučiti koje oružje, kao i kako isporučiti teško naoružanje do ukrajinskog fronta.

Rusija sada mora reagirati na Ukrajinske poteze

Ova pomoć je sada možda dovela do prekretnice, kaže u razgovoru za DW njemački stručnjak za Ukrajinu Niko Lange: „Odlučujuće ovih dana je da je Rusija sada primorana reagirati na izjave i akcije Ukrajinaca. Do sada je bilo obrnuto: Ukrajinci su bili prisiljeni na reakciju na sve što Rusija radi”.

  NJEMAČKI BANKARI PREDVIĐAJU NOVU RECESIJU: GRAĐANI I NE ZNAJU KOJI IH TROŠKOVI TEK ČEKAJU

Ciljanom paljbom američkog raketnog sustava HIMARS na skladišta streljiva i komandne jedinice ruske vojske, Ukrajinci su uspjeli barem za pet ili šest puta smanjiti područje bombardiranja granatama na istoku i jugu zemlje, potvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak u intervjuu za DW.

  • Rusija je sada pomakla znatne snage na jug, kako u pravcu Hersona, tako i u pravcu Zaporožja, kako bi se tamo ojačala i koncentrirala na osiguranje i držanje osvojenih oblasti”, kaže Lange

Prema obavještajnom izvještaju britanskog Ministarstva odbrane, ruske jedinice koriste za zaštitu područje oko najveće nuklearne elektrane u Evropi u blizini Zaporožja.

  • Ruske snage su vjerojatno koristile širu lokaciju objekta, posebno susjedni grad Enerhodar, za odmor svojih postrojbi”, navodi se u dnevnom biltenu. Rusija koristi „zaštićenu lokaciju nuklearne elektrane kako bi smanjila rizik za svoju opremu i osoblje od ukrajinskih napada noću”.

Početkom augusta šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je očito iz tog razloga ponovo zahtijevao pristup nuklearnom objektu.

  • Ovo pokazuje da se rat mijenja”, kaže stručnjak za Ukrajinu Niko Lange, „i da je Rusija sada prisiljena reagirati na stvari koje Ukrajina radi”. Mit da Rusija može „eskalirati u nedogled” opovrgnut je činjenicom da Rusija ima „ogromne” vojne poteškoće. „I sjeverno od Harkova i južno od Hersona, Rusi su prešli u odbranu i pokazuju čvrstu volju održati ovu oblast.”

Ukrajinska kontraofenziva i kroz partizansku borbu?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već sedmicama najavljuje kontraofenzivu na jug svoje zemlje. Stručnjak za istočnu Evropu Lange je uvjeren: „Ukrajinski napad neće ličiti na ruski razorni valjak sa baražnom vatrom. Koristit će i partizane, s ustancima u okupiranim gradovima, s mobilnim operacijama iza neprijateljskih linija.”

Leci iz Hersona koji je okupirala Rusija pojavljuju se na društvenim mrežama, prikazujući postere koji upozoravaju ruske okupatore: „Svi znamo vaše rute patrola” i „Herson je ukrajinski”.

  • Rusi imaju velike probleme s kontrolom ovih područja. U okupiranom dijelu Zaporoške oblasti ima dosta partizanskih aktivnosti: noću ubijaju ruske patrole. U Melitopolju, kao i u Hersonu, ima plakata i letaka protiv ruskih okupatora. Uvijek visi nešto novo”, kaže Lange.
  BLISKI ISTOK PROKLJUČAO, IZRAEL BOMBARDUJE GAZU: POGINULO 15 PALESTINACA, MEĐU NJIMA I PETOGODIŠNJE DIJETE

Ukrajinski guverner oblasti Lugansk, koja je uglavnom okupirana od strane Rusije, piše na Twitteru o partizanskoj akciji u općini Bilovodsk: ukrajinski partizani su navodno pucali i ranili gradonačelnika i njegovog zamjenika koje je postavila Rusija. Ruska potraga za ukrajinskim borcima bila je neuspješna. Takve informacije se međutim ne mogu nezavisno potvrditi.

Mjesto tog dešavanja je zapanjujuće: Bilovodsk se nalazi duboko u ruskoj okupiranoj teritoriji samo 40 kilometara od ruske granice, sjeverno od nekadašnje takozvane kontaktne linije, koja je od 2014. do ruskog napada 24. veljače dijelila okupirani dio istočne Ukrajine od oblasti pod kontrolom Ukrajine. Tweet regionalnog guvernera se također može promatrati kao signal zapadnim pristalicama: partizanska borba dobiva na zamahu i u udaljenim regijama.

Zahtjev za ATACMS raketama

Bilovodsk je izvan dometa američkih M31 HIMARS raketa koje imaju maksimalni domet od 84 kilometra. Međutim, ti artiljerijski sustavi mogu lansirati i rakete ATACMS (Army Tactical Missile System) dometa od 300 kilometara.

Ukrajina također traži i ovo oružje od zapadne kontaktne grupe i njenog operativnog centra pri EUCOM-u u Stuttgartu. Do sada su se SAD izjašnjavale protiv toga jer bi ukrajinska vojska time mogla gađati i rusku teritoriju.

Međutim, posljednjih mjeseci se povećala spremnost da se isporuče inteligentniji oružani sustavi. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, čini mu se „kao u video igrici” da se radi o dostizanju sljedeće razine. Međutim, za razliku od igrica, ukrajinski vojnici ubijeni na frontu imaju samo jedan život.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa