MISTERIJA NESTANKA DJEVOJČICE EMANUELE PRIJE 40 GODINA I DANAS INTRIGIRA MNOGE: TEORIJE O NJENOJ SMRTI SU JEZIVE

Riječ je o 15-godišnjakinji čija je porodica živjela unutar zidina Vatikana. I o slučaju u koji je upletena Sveta Stolica.

O slučaju nestale Emanuele Orlandi Netflix je snimio dokumentarnu seriju “Vatikanska djevojka”. Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine kada se vraćala kući sa sata flaute u Rimu. Otac djevojčice bio je zaposlenik Vatikanske banke.

Navodno zadnji put viđena nakon što je ušla u nepoznati BMW

Orlandi se navodno dogovorila za sastanak s predstavnikom Avona prije časa muzičkog odgoja. Kasnije je u muzičkoj školi razgovarala o poslu s prijateljicom. Prijateljica se rastala s njom na autobusnoj stanici poslije časa. Ostavivši je u društvu druge djevojke. Orlandi je navodno zadnji put viđena kad je ušla u nepoznati BMW tamne boje.

Slučaj je pokrenuo nekoliko teorija. Uključujući onu da je Emanuelu otela banda kako bi ucijenila Vatikan da pusti Mehmeta Ali Ağcu, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II.

Emanuelina porodica o istrazi saznala iz medija

Vatikanski državni advokat Alessandro Diddi ponovno je otvorio slučaj nakon nekoliko zahtjeva Emanuelina starijeg brata Pietra. Koji je vodio kampanju za otkrivanje istine iza nestanka njegove sestre, piše novinska agencija La Presse.

MISTERIJA NESTANKA DJEVOJČICE EMANUELE PRIJE 40 GODINA I DANAS INTRIGIRA MNOGE: TEORIJE O NJENOJ SMRTI SU JEZIVE

Advokatica porodice Orlandi Laura Srgo kaže da su o istrazi Vatikana saznali iz medija. “Pisali smo papi prije godinu dana s namjerom da razgovaramo s Diddijem. Sretni smo što provode istragu. Ali se stvarno nadamo da će to doista pružiti konkretne odgovore”, rekla je advokatica porodice.

Istraga će se usredotočiti i na još jedan slučaj nestale 15-godišnjakinje

Diddi je LaPresseu potvrdio ponovno otvaranje istrage nakon što je o tome prva izvijestila novinska agencija Adnkronos, koja je rekla da će se “svi dosjei, dokumenti, izvještaji, informacije i svjedočanstva” povezani sa slučajem ponovno ispitati kako bi se razjasnio niz pitanja. I “ne ostavi nijedan kamen neprevrnut”.

Nadalje, istraga će se usredotočiti na slučaj Mirelle Gregori, koja je također imala 15 godina kada je nestala u Rimu, sedmicama prije Orlandi, nakon što je rekla majci da ide na spoj. Dugo se vjerovalo da bi mogla postojati veza između dva nestanka.

Netflix snimio seriju o slučaju Orlandi

Istraga dolazi nekoliko mjeseci nakon objavljivanja Vatikanske djevojke na Netflixu, dokumentarca koji istražuje teorije oko slučaja Orlandi. U najiznenadnijoj tvrdnji, Emanuelin prijatelj iz djetinjstva intervjuiran u dokumentarcu rekao je da je tinejdžericu zlostavljao “neko blizak papi”. Koji je u to vrijeme bio Ivan Pavao II. 

misterija nestanka djevojčice emanuele prije 40 godina i danas intrigira mnoge: teorije o njenoj smrti su jezive
MISTERIJA NESTANKA DJEVOJČICE EMANUELE PRIJE 40 GODINA I DANAS INTRIGIRA MNOGE: TEORIJE O NJENOJ SMRTI SU JEZIVE

Druga teorija otkrivena u dokumentarcu bila je da je Emanuela odvedena u London, gdje je godinama živjela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njezine troškove finansirao je Vatikan. Prema toj teoriji, Emanuela je umrla u Londonu. Prije nego što je njezino tijelo prebačeno natrag u Rim i pokopano u Vatikanu.

Godine 2019. dvije su grobnice u Vatikanu ekshumirane i ponovno otvorene nakon dojave da je Emanuela možda ondje pokopana. No, ljudski ostaci nisu pronađeni.

Druge teorije povezuju Emanuelin nestanak s finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seks-lancem koji vodi vatikanska policija i rimskim kriminalnim podzemljem.

Ponovno otvaranje slučaja također dolazi nakon što je Georg Gänswein, dugogodišnji lični sekretar i bliski pouzdanik pokojnog bivšeg pape Benedikta XVI., rekao da će se pozabaviti slučajem Orlandi u svojoj knjizi koja bi trebala biti objavljena 12. januara, piše Guardian.

Vatikanski egzorcist: Oteta je zbog seksualnih orgija moćnika

Možda najbizarnija, ali i najjezivija teorija je ona koju je 2012. iznio čuveni vatikanski egzorcist Gabriele Amorth, koji je preminuo 2016. On je tada ustvrdio da je 15-godišnjakinja oteta da bi bila iskorištena u orgijama koje su organizirali diplomati strane ambasade u Svetoj Stolici, pri čemu je pripadnik Vatikanske straže “vrbovao” djevojke.

  • To je bio zločin sa seksualnim motivom. Zabave su bile organizirane, a vatikanski žandar je djelovao kao ‘regruter’ djevojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje strane ambasade u Svetoj Stolici. Vjerujem da je Emanuela završila kao žrtva ovog kruga – rekao je Amorth, dodavši da je na kraju ubijena, a njeno tijelo odbačeno.

2017. objavljen dokument o vatikanskim “troškovima” za Emanuelu

Sam Vatikan je pak u nekoliko navrata saopćio da surađuje s talijanskom policijom oko ovog slučaja. Međutim, 2017. godine objavljen je tajni dokument, pisan rukom na pet stranica. I ukraden iz vatikanskog kabineta, koji je ponovo pobudio sumnje o umiješanosti Vatikana u ovaj slučaj.

misterija nestanka djevojčice emanuele prije 40 godina i danas intrigira mnoge: teorije o njenoj smrti su jezive
MISTERIJA NESTANKA DJEVOJČICE EMANUELE PRIJE 40 GODINA I DANAS INTRIGIRA MNOGE: TEORIJE O NJENOJ SMRTI SU JEZIVE

Sam naslov dokumenta više je nego znakovit: “Sažetak troškova koje je Grad-država Vatikan podnio zbog aktivnosti povezanih s građankom Emanuelom Orlandi (Rim, 14. siječnja 1968.).

Talijanski novinar Emiliano Fittipaldi objavio je ovaj dokument u sklopu svoje knjige Uljezi, bio je na sudu zbog objavljivanja vatikanskih dokumenata u aferi poznatoj kao Vatileaks.

Dokument je navodno napisao jedan vatikanski kardinal dvojici nadbiskupa, a u njemu su nabrojani troškovi između 1983. i 1997. u ukupnom iznosu od 483 miliona lira, što je današnjih 250 hiljada eura. Troškovi uključuju različite “transfere” i smještaj, uključujući u Londonu i drugdje, te medicinske preglede, uključujući ginekološke. 

hayat.ba

drugi upravo čitaju