MILANOVIĆ DRŽI DA SANKCIJE EU-A NE DJELUJU, JER MOSKVA MOŽE PRODATI NAFTU DRUGIMA

Europska unija je na samitu u Bruxellesu u ponedjeljak dogovorila mjere koje će, prema najavama, odmah prekinuti više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije koja stiže brodovima, a 90 posto do kraja godine, podsjeća Hina.

  • Putin će se zadovoljno smješkati, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika i kupaca ima”, kazao je Milanović novinarima.

Upozorio je da će europski građani platiti cijenu sankcija koje ne funkcioniraju.

  • Možda profunkcioniraju jednog dana, ali niti je rublja pala niti Rusija to financijski osjeća. Kad bude osjećala, već će završiti rat”, dodao je Milanović.

Po njegovim riječima, EU je umjesto djelomičnih sankcija trebala uvesti potpuni energetski embargo Rusiji.

  • Razlozi koje Europska komisija navodi za neuvođenje plinskog embarga Rusiji vrijeđaju zdrav razum. Uvedite onda Rusiji i plinski embargo. Zašto se ne uvede Rusiji plinski embargo? Uvedi kompletan embargo”, naglasio je hrvatski predsjednik.

U sklopu dogovora europskih čelnika, Mađarska koja je dugo blokirala šesti paket sankcija, dobila je mogućnost da alternativno nabavlja naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba koji prolazi kroz Ukrajinu.

No, Milanović smatra da je to dobro za Mađarsku, a da je Hrvatska tu “nebitna” i da će zaraditi “neku lipu na tom protoku nafte”.

  • Volio bih da je Hrvatska ključni igrač, ali Hrvatska nije ključni igrač, Hrvatska je nikakav igrač”, rekao je Milanović.
  • Ključni igrač je Mađarska… Tražiš, dobiješ. Uvjetuješ, pregovaraš, boriš se za svoje – dobiješ”, dodao je.

Prozvao je hrvatsku vladu da se ne bori za svoje interese.

  • Hrvatska svoje interese, ako ih i prepozna, ne reklamira. Mi se bojimo nešto pitati, mi se stidimo Hrvata u Bosni i Hercegovini, mi imamo razumijevanja za Turke”, rekao je.

Kad bi bili “jedinstveni u stavu političkog opstanka Hrvata u BiH”, stvari bi se “brzo riješile”, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u, ustvrdio je Milanović. koji smatra da ulazak tih dviju zemalja u NATO treba uvjetovati promjenom izbornog zakona u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci na izborima preglasavaju Hrvate.

Komentirajući izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčistija zemlja u Europi, Milanović je kratko poručio da “njezine izjave nemaju nikakvu težinu” i da je bitno ono što čini srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Kaže da je Vučić bio primoran birati među Rusije i Zapada, a pošto Beograd Moskvi nije uveo sankcije, za to treba naći “neko opravdanje, protutežu” i gdje će drugo nego u “odnosima s Hrvatskom”.

  • To je najsigurnije, ali će ovaj put biti skupo za Vučića jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme. Kao da sad Hrvatska izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i u neke od pravila nadležnosti uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva kaznena djela počinjena u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari”, rekao je Milanović.

Dodao je da Srbiju “nitko ne napada” na što se često žali službeni Beograd.

  • Hrvatska ih neće napasti. Oni da kupe tri puta više oružja, opet su bezopasni jer Hrvatska je u NATO-u. Srbija nije prijetnja Hrvatskoj dok je Hrvatska u NATO-u”, dodao je Milanović.

hayat.ba

drugi upravo čitaju