26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

LITVANIJA SPREMNA ZA SUKOB S RUSIJOM: OČEKUJEMO NEPRIJATELJSKU AKCIJU

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da je njegova zemlja spremna na neki oblik odmazde Rusije nakon što je zabranila tranzit određene robe koja je podvrgnuta sankcijama Evropske unije preko svoje teritorije u rusku enklavu Kalinjingrad.

  • Spremni smo za neku vrstu neprijateljskih akcija Rusije, isključenje iz sistema BRELL ili druge akcije – rekao je Nauseda, govoreći za Reuters u videu objavljenom u srijedu.

Ovim potezom još jedna baltiška zemlja izrazila je spremnost na zaoštravanje odnosa sa Rusjom koja je prije četiri mjesca počela agresiju na susjednu Ukrajinu.

Sistem BRELL je električna mreža koju dijele Rusija, Bjelorusija i baltičke zemlje.

Rekao je kako ne vjeruje da će Rusija vojno izazvati Litvaniju jer je njegova zemlja članica NATO-a.

LITVANIJA SPREMNA ZA SUKOB S RUSIJOM: OČEKUJEMO NEPRIJATELJSKU AKCIJU

Nauseda je branio odluku o blokiranju prolaska neke robe, rekavši da provode ono što je odlučeno na nivou Evropske unije, prenosi CNN.

  • Mi samo provodimo sankcije, koje su uvedene na razini Evropske unije, a to nema nikakve veze s bilateralnim odnosima između Rusije i Litve – rekao je Nauseda.
-

Raduje se implementaciji sljedećih faza sankcija.

  • Radujemo se implementaciji sljedećih faza sankcija i bilo bi jako dobro da Evropska komisija objasni sadržaj sankcija ruskim vlastima. Vjerovatno će to otkloniti neke tenzije koje sada nastaju – dodao je litvanski predsjednik, upozorivši da eskalacija napetosti neće koristiti nijednoj strani.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da se razgovara o mjerama odmazde Litvanijhi zbog zabrane tranzita robe pod sankcijama Evropske unije u Rusiju kroz Kalinjingrad.

Peskov nije elaborirao šta bi te mjere mogle podrazumijevati i rekao je da ne postoji precizan rok za odgovor Moskve.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa