Kremasto i fino: Brzi recept za tjesteninu u umaku od paprike

 

azra.ba/wp-content/uploads/2022/06/Untitled-design-2022-06-15T173947.177.png” alt=”” width=”940″ height=”788″ />

Iskoristite obilje svježih proizvoda na tržnicama i u trgovinama te pripremite ukusan, a jednostavan ljetni ručak za cijelu porodicu.

Sastojci za tjesteninu u umaku od paprike:

400 g sušene tjestenine po želji

400 ml vrhnja za kuhanje

2 velike crvene paprike

2-3 češnja bijelog luka

1 luk

1 čili papričica

1-2 žlice ekstrakta paradajza

1 kašika maslaca

Maslinovo ulje

Sol i biber po želji

Naribani sir za posluživanje

azra.ba/wp-content/uploads/2022/06/download.jpg” alt=”” width=”225″ height=”225″ />

 

 

Priprema:

Papriku i luk očistite i narežite na tanke trake.  Na malo maslinovog ulja prepirjajte papriku i luk dok ne omekšaju i ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju po rubovima. Posolite i pobiberite po želji.

U tavu s povrćem dodajte i nasjeckani bijeli uk te čili papričicu (ako koristite) te dinstajte sve zajedno oko jedne minute. Dodajte koncentrat paradajza i sve dobro promiješajte.

Pažljivo prebacite vruće povrće u dobar blender ili sjeckalicu povrća. Dodajte vrhnje za kuhanje i pulsirajte dok ne dobijete glatki umak.

Stavite kuhati tjesteninu u vruću vodu prema uputama na pakiranju proizvoda.

Vratite umak u tavu i dodajte kašiku maslaca. Miješajte dok se maslac ne rastopi. U umak dodajte tjesteninu kuhanu al dente i nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješajte sve zajedno dok se okusi ne sljube, a umak ne zalijepi za tjesteninu.

Poslužite odmah s naribanim sirom po želji i sezonskom salatom. Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr

(E.M.)

Kremasto i fino: Brzi recept za tjesteninu u umaku od paprike Azra Magazin.

azra.ba

drugi upravo čitaju