KIFLICE SA PILETINOM I POVRĆEM Nikad mekše i vazdušastije tijesto, a nadjev preukusan

kiflice sa piletinom i povrćem nikad mekše i vazdušastije tijesto, a nadjev preukusan

Sastojci:

300 g bijelog mljevenog mesa
2-3 kašike ulja
1 kašičica paste od bijelog luka
2-3 kašike jogurta
1 kašičica bibera
1 kašičica tucane paprike
1 kašika soka od limuna
1 crni luk
1 paradajz
1 paprika
50-100 g tvrdog sira
Za testo:
750 g brašna
50-80 ml tople vode
11 g kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1/2 šolje mlijeka
1 jaje
2-3 kašike putera
Još:
1 jaje
malo sira
susam
paprika

Priprema:

U toplu vodu sipajte šećer i kvasac, pa promiješajte i ostavite da nadođe. Zatim u posudi pomiješajte prosijano brašno i so, dodajte kvasac, mlijeko koje ste pomiješali sa jajetom, pa umijesite testo. Zatim dodajte istopljeni puter i sve lijepo sjedinite i umijesite glatko tijesto. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori. U tavi na malo ulja propržite sitno sjeckani bijeli luk i poslije par sekundi dodajte mljeveno bijelo meso. Posolite, pobiberite, pospite tucanom paprikom, sipajte jogurt i sok od limuna. Sve dobro promiješajte. Kada je meso gotovo dodajte papriku, paradajz i crni luk isječene na trake. Pospite rendanim sirom i ostavite još par minuta dok se sir ne istopi, a povrće omekša. Tijesto podelite na 2 jednaka dijela i oblikujte lopte. Razvucite jednu polovinu tijesta u obliku pravougaonika, pa podijelite na 6 ili 8 jednakih i manjih pravougaonika. Svaki do polovine isjecite na trake (pogledaj sliku). Na cijeli dio testa sipajte fil, preklopite prvo sa strane, pa urolajte. Tako uradite i sa drugom polovinom testa. Poredajte u tepsiju, premažite umućenim jajetom i pospite rendanim sirom, susamom i ukrasite paprikom isječenom na trake. Pecite u zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 minuta ili dok ne porumene.

BONUS VIDEO:

 

KIFLICE SA PILETINOM I POVRĆEM Nikad mekše i vazdušastije tijesto, a nadjev preukusan Aloonline.ba.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju