Karta svijeta – 100% točna karta svijeta na mreži!

Karta svijeta kakvu poznajemo je laž, ovako stvarno izgledaju kontinenti i države. Kad vidite ovu kartu svijeta bit ćete zapanjeni!

Svijet nije baš onakav kakvim se čini. Većina karata koje svakodnevno koristimo temelji se na Mercatorovoj projekciji od prije 450 godina.

Čak je i “Google Map” do prije nekoliko mjeseci koristio varijantu ove projekcije.

karta svijeta
Karta svijeta Zemaljska kugla kakvu poznajemo je laž

Neil Kaye, stručnjak za klimatske podatke u Met Officeu u Velikoj Britaniji, stvorio je vizualizaciju karte koja se prebacuje između Mercatorove projekcije i pravih veličina država u odnosu na druge zemlje.

Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih zemalja, posebno onih koje su udaljene od ekvatora.

Prema novoj karti znatno su smanjeni Rusija, Kanada, Grenland, Europa, dijelovi Azije i SAD. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao površinu veću od Afrike, dok je u stvarnosti Afrika čak 14 puta veća.

karta svijeta
Karta svijeta – prva karta Azije

Mercatorovu kartografsku projekciju prvi je predstavio flamanski kartograf Gerhard Mercator 1569. godine. Bio je izuzetno koristan za istraživanje jer omogućuje navigaciju ispod ravne crte i održava pravi oblik stanja.

Ali kada prenesete trodimenzionalni oblik, poput globusa, na dvodimenzionalnu površinu, nešto mora ustupiti mjesto.

U ovom slučaju radi se o distorziji veličine i udaljenosti stanja bližih polovima.

Zašto sve karte lažu

Još od Babilonaca narodi su se kretali prema središtu svijeta gurajući druge prema periferiji.

Zbog toga su karte bile omiljeno oruđe za manipulaciju. Kada je to bilo potrebno u vojne svrhe, ceste, planine, šume, rijeke, jezera, pa čak i…

Nakon pada Berlinskog zida Zapadni Nijemci imali su priliku među prvima posjetiti Istočnu Njemačku i ustanoviti da karte koje posjeduju nisu osobito precizne i točne.

karta svijeta
Karta svijeta po vjeri

Istočnonjemački kartografi posebno su nastojali što više otežati orijentaciju ostavljajući bijele praznine, pogrešne putokaze, dodavajući raskrižja, zatamnjujući linije visina na karti i slično. Svrha?

Istočnim Nijemcima otežati bijeg na Zapad, a konkretan dokaz je da je Zapadni Berlin postojao samo kao bijela praznina u udžbenicima.

Kartografske službe su po nalogu države morale maskirati vojne objekte, zbuniti potencijalne špijune i jednostavno sakriti sve moguće trupe na kartama.Primjer manipulacije kartama nije ništa neobično, jer je krivotvorina stara koliko i samo čovječanstvo.

karta svijeta
Karta svijeta se često krivotvori

Stari su narodi oduvijek nastojali dočarati svijet oko sebe, jer je živi svijet, zahvaljujući ljudskom oku, bio siguran samo do horizonta – iza te granice postojala je neizvjesnost, stoji u enciklopediji.Predivan svijet znanosti“.

Prva sačuvana karta svijeta, kao i većina karata nastalih u prapovijesti, uklesana je u kamenu.

Riječ je o maloj ploči iz Babilona, ​​koja je nastala u 6. stoljeću prije Krista i predstavlja svijet kao ploču, odnosno kao otok koji pluta u moru. U središtu tog i takvog svijeta bio je Babilon.

Dakle, Babilonci su učinili isto što i svi drugi narodi prije njih: smatrali su se središtem svijeta.

Sve izvan njihova vidnog polja i utjecaja bilo je manje zanimljivo; barbari su živjeli na rubu svijeta.

Karte svijeta oduvijek su krojene onako kako su ih zamišljali oni koji su ih izradili – a tako je i danas.

KARTA SVIJETA Povijest civilizacija i država iz godine u godinu

U nešto više od petnaest minuta proputujte kroz povijest civilizacija.

Uz pomoć animiranog zemljovida podsjetite se ili po prvi put otkrijte koje su se civilizacije razvijale u isto vrijeme, a koje su zauzimale prostore koje ne možemo razumjeti dulje nego na crtežu.

Karta svijeta prati povijest civilizacije

Također pročitajte ove teme

neznase.ba

drugi upravo čitaju