Kako je nekada govorio legendarni Ivica Osim: Zar bi ijedan trener svjesno stavljao slabije igrače u tim na račun boljih?

Legenda bosanskohercegovačkog fudbala, Ivica Osim, se 1967. godine ‘‘okušao‘‘ u ulozi novinara, te je u novembru pisao za Plavi vjesnik gdje se dotakao i navijača FK Željezničar. 

Njegova djela je prenio Marko Tomaš u biografiji o popularnom Štrausu, gdje se pokojni Švabo dotakao i pojedinih kritika na račun igrača i trenera.

– Na našim prvoligaškim utakmicama nije rijedak slučaj da publika psuje i igrače i trenere ako protivnik povede i ako domaćim igračima ne polazi sve za rukom. Posebno su na udaru treneri i tehnički rukovodioci momčadi, mada su oni najmanje krivi. Zar bi ijedan trener svjesno stavljao slabije igrače u tim na račun boljih? Na taj bi način samo potkopavao svoj položaj jer i njemu je u interesu da njegov tim pobjeđuje i da igra dobro. Uostalom, treneri i stručna lica kluba imaju najbolji uvid u formu i kvalitetu svakog igrača i po mom mišljenju navijači ovdje najviše griješe, napisao je Osim, te dodao:

– Mislim da kod nas (u bivšoj Jugoslaviji, op.a), Vardar ima najzahvalniju publiku i navijače koji su veoma privrženi svojim ljubimcima. Željina publika i općenito sarajevska, također je divna, ali se povodi za našim rezultatima. Ako pobjeđujemo, sigurno je da će posjet iduće utakmice biti velik i obratno. Ipak, ne bih mijenjao naše navijače ni za jedne druge. Mnogo su nam pomogli u najtežim trenucima, kao prošle sezone, kada smo nakon kažnjavanja, visili o koncu. 

sport1.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju