4 C
Sarajevo
Pon, 12, 22

JPMorgan Chase planira da zaposli 2.000 IT inženjera širom svijeta

JPMorgan Chase & Co planira da zaposli oko 2.000 inženjera širom svijeta do kraja godine uprkos pogoršanju ekonomije, izjavila je u srijedu globalna direktorica za informacije, Lori Beer.

Najveći američki zajmodavac je prošle godine angažovao više od 5.000 programera softvera i naučnika za podatke i ima za cilj da privuče još nekoliko hiljada u vrijeme kada tehnološki giganti suspenduju zapošljavanje ili čak ukidaju radna mjesta. Tehnološki radnici čine oko 20% globalne radne snage banke koja broji oko 278.000 ljudi.

“Definitivno i dalje zapošljavamo”, rekao je Beer u intervjuu u predstavništvu banke u Teksasu na DevUp-u, internoj JPMorgan konferenciji koja je okupila 500 vrhunskih inženjera kompanije.

Investicije signaliziraju da je JPMorgan “sigurno mjesto kroz nesigurna ekonomska vremena… Kada idete u teško ekonomsko vrijeme i stvari su vrlo nestabilne, to nam ide u prilog”, rekao je Beer.

Novi poslovi će biti širom mreže banke, uključujući opšte softversko inženjerstvo, odjeljenje o podacima, sajber bezbjednost i računarstvo u oblaku…

Konkurencija na “vrućim tehnološkim tržištima rada” kao što su Silicijumska dolina, Sijetl, Teksas i Indija jenjava, sa manjim brojem kandidata koji istovremeno konkurišu na više oglasa za posao, rekao je Beer.

Reuters podsjeća da neke tehnološke kompanije, kriptoberze i finansijske kompanije otpuštaju radnike i usporavaju zapošljavanje kako se globalni ekonomski rast usporava.

JPMorganov kampus Plano, izgrađen na bivšoj farmi konja u Teksasu, više liči na tehničke kancelarije Silikonske doline nego na njegovo impozantno sjedište na njujorškoj aveniji Madison. Nove zgrade su ispunjene prirodnim svjetlom i prostorima za sastanke prepune kauča i bijelih ploča. Postoji i druga tipična oprema za tehnološke kompanije: velike kafeterije koje nude raznu hranu i pića te stolovi za ping-pong i bilijar. Tu su i drugi dodaci, uključujući prostoriju za pušenje u kojoj se služi roštilj.

  BH Pošta nastavlja sa primjenom savremenih tehologija i uvođenjem novih usluga

Posljednjih godina, banke su se suočile sa oštrom konkurencijom kada su u pitanju radnici tehnoloških zanimanja koji su odlično plaćeni u IT kompanijama. Inženjere su takođe privukle tehnološke kompanije koje su brzo gradile nove proizvode i usluge, uz ležernu radnu kulturu i obilne pogodnosti.

Nasuprot tome, banke su ponekad viđene kao zagušljiva preduzeća koja rade na starijoj tehnologiji, a inovacije su gušene strogim propisima.

JPMorgan ima za cilj da razotkrije tu percepciju, rekao je Beer.

“Kako razbiti mit i pomoći ljudima da shvate inovacije koje se ovdje dešavaju, složene probleme?”, zapitao se Beer, ističući prilike za rad na projektima koji utiču na milione kupaca ili vrijede trilione dolara. Na primjer, inženjeri bi mogli da se pridruže timovima koji prenose aplikacije u oblak, ojačaju sajber odbranu banke ili pomognu u automatizaciji back-office procesa.

Analitičari su doveli u pitanje plan JPMorgan-a da ove godine potroši 14,1 milijardu dolara na tehnologiju. Na svom Danu investitora u maju, rukovodioci banke iznijeli su neke inicijative, kao što su personalizacija za svoju mobilnu aplikaciju, poboljšanje ponude plaćanja za e-trgovinu i modernizaciju online infrastrukture. Mnoge američke banke su posljednjih godina postavile kao prioritet povećanje ulaganja u vlastitu tehnologiju.

U Teksasu ove sedmice, na trodnevnom događaju, Beer i Sandhya Sridharan, šefica inženjeringa i razvojne platforme JPMorgana, zajedno s tehnološkim liderima iz glavnih odjeljenja banke, su pozdravili grupu koja se uglavnom sastojala od potpredsjednika i saradnika koji pišu kod koji podržava JPMorgan sisteme.

  Predstavljeno bogato kulturno naslijeđe i turistički potencijal grada Stoca

„Mnogo se toga tiče ljudske interakcije – umrežavanja, saradnje, povjerenja koje gradite – to ne možete da uradite preko Zoom-a“, rekao je Sridharan. “Želimo da praktičari dođu i uče jedni od drugih.”

Investitor

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa