26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

JAVIO SE BRITANSKI BORAC KOJEG SU ZAROBILI RUSI: POGUBIT ĆE ME

On im je rekao da su mu proruski separatisti rekli da će smrtna kazna biti izvršena, prenosi BBC.

Podsjetimo, međunarodno nepriznati sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck (DNR) osudio je na smrt dvojicu zarobljenih britanskih borca, Aiden Aslina i Seana Pinnera, koji su bili pripadnici ukrajinske vojske, prenosi B92.

Aslin je, prenosi BBC, rekao svojoj porodici da su mu separatisti rekli da britanski zvaničnici nisu učinili ništa da se zalažu za njegovo oslobađanje.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss razgovarala je o njegovom slučaju ranije ovog mjeseca sa ukrajinskim zvaničnicima.

Porodica osuđenog Aslina rekla je za BBC da su razgovarali sa njim telefonom. Separatisti koji ga drže u zatvoru, rekao je, rekli su mu da “vrijeme istječe”.

JAVIO SE BRITANSKI BORAC KOJEG SU ZAROBILI RUSI: POGUBIT ĆE ME
  • Nemamo riječi, jednostavno nemamo riječi. Najgora je noćna mora prijetiti članu porodice na ovaj način – rekla je Aslinova baka Pamela Hall za BBC.
  • Aiden je bio izuzetno uznemiren kada je jutros pozvao svoju majku. Rekao je da su mu zvaničnici DNR rekli da ih niko iz Britanije nije kontaktirao i da će biti pogubljen – dodala je Hall.
  • Moram da vjerujem u ono što nam je rekao, da će ga pogubiti ako ne dobiju kakav-takav odgovor. Naravno, nadam se da to nije istina – rekla je Hall.
-

Aslin se preselio u Ukrajinu 2018. godine i pridružio se ukrajinskim oružanim snagama. Međutim, proruski separatistički sud ga je osudio kao “plaćenika“.

  • Mislim da bi Rusija i Velika Britanija trebalo da stupe u kontakt u vezi sa ovim slučajem – rekla je Hall.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa