11.6 C
Sarajevo
Uto, 10, 22

Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad – Business Magazine

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić učestvovao je na ovogodišnjem Prespanskom forumu „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi“.

Na panel sesiji „65 godina nakon Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“, panelisti su diskutovali o zajedničkom regionalnom tržištu i ekonomskom i investicionom planu EU za zapadni Balkan kao putevima za podupiranje ekonomskog oporavka, konvergencije i integracije regiona u jedinstveno tržište EU, ali su se također bavili hitnom potrebom za preduzimanjem snažnih ekonomskih, infrastrukturnih i finansijskih mjera kao preduslov za uspješnu integraciju u EU.

„Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad. Lideri Zapadnog Balkana su se snažno obavezali da će doprinijeti ekonomskom razvoju regiona, ali sada te obaveze zahtijevaju akciju, pojednostavljenu jednim glasom i zajedničkim naporom. Također je ključno zadržati zamah opipljivih rezultata koje smo do sada zajedno postigli i osloboditi potencijal rasta jačanjem regionalne ekonomske integracije. 65 godina Rimskog ugovora nas uči da je zajedničko regionalno tržište način da to učinimo. Fokusirajući se na viziju tržišta po uzoru na EU tržište, postavili smo ambiciozne prioritete za ovu godinu, sa ciljem da dodatno olakšamo trgovinu robom i uslugama u CEFTA-i i razvijemo nove mehanizme za unapređenje međusobne trgovine“, rekao je Đikić.

Sesiju je otvorio premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a prisutnima se obratio i komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi. Među panelistima su bili su premijeri i ministri iz regiona i visoki predstavnici regionalnih organizacija.

Učesnici su istakli važnost hitne potrebe za oporavkom privrede, ali su se osvrnuli i na značaj saradnje između CEFTA zemalja i ubrzanja procesa u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta.

„Što prije počnemo s aktivnostima, to će nam biti bliže jedinstveno tržište EU, što je potvrđeno u Ekonomskom i investicionom planu. Dijelimo vrijednosti EU i možemo doprinijeti njenom napretku i prosperitetu. Inkluzivne regionalne integracije i evropske integracije samo su dva dijela jedne ekonomske realnosti“, dodao je Đikić.

  Zvanično počela gradnja prvog luksuznog naselja u Sarajevu

Kako je cijela Evropa suočena sa dramatičnim i neviđenim razvojem događaja sa mogućim širim uticajem, drugo izdanje Prespanskog foruma dijaloga (PFD) 2022. pokrilo je najhitnija sigurnosna, politička i ekonomska pitanja sa kojima se Evropa i Zapadni Balkan suočavaju. Uzimajući u obzir hitnu potrebu brze regionalne ekonomske saradnje i oporavka, posebno u svjetlu zajedničkog regionalnog tržišta, ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, važnost CEFTA sporazuma je više nego neophodna u ponovnoj izgradnji otpornog ekonomskog okruženja i očuvanju strateškog partnerstva u svjetlu geopolitičkog buđenja.

Ideja Prespanskog forumskog dijaloga je da omogući plodnu intelektualnu i političku debatu, kroz formalne i neformalne sastanke koji bi proizveli ideje za procese, praktična rješenja i moguća rješenja za otvorena pitanja regionalnog i globalnog karaktera i trebali bi pružiti suštinski poticaj da promoviše i obogati regionalnu saradnju.

Objava Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa