2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

Istraživanje: Sve više radnika izgara na poslu

Prepoznavanje negativnih i pozitivnih strana na razgovoru za posao može uveliko pomoći u izbjegavanju izgaranja na poslu, jer nakon prihvatanja posla većina stvari nije pod vašom kontrolom, ali odluka da prihvatite ili odbijete ponudu za posao jeste, savjetuju stručnjaci.

Prema oktobarskom izvještaju američke kompanije Slack Future Forum Pulse, oko 40 odsto anketiranih zaposlenih kaže da su “izgorjeli” na poslu. Tromjesečno istraživanje sprovedeno na 10.000 ispitanika utvrdilo je skok od osam odsto u odnosu na maj, piše CNBC a prenosi SEEbiz.

Izgaranje, poznato i kao “burnout” je vrlo čest problem mentalnog zdravlja na radnom mjestu uzrokovan hroničnim i nekontrolisanim stresom. Zaposleni koji doživljavaju burnout su 22 puta više pod stresom i tjeskobom na poslu od onih koji ga ne proživljavaju. Takođe se osjećaju nepovezani sa svojom organizacijom i kolegama, navodi istraživanje.

Jedan od ključnih značajki burnouta je mentalna i fizička iscrpljenost.

“Doslovno radite s praznim rezervoarom”, kaže klinički direktor Intellecta, startapa za podršku mentalnom zdravlju Oliver Suendermann, dodajući da to uzrokuje povlačenje i manju produktivnost.

Izgaranje je povezano i s depresijom, anksioznošću i problemima sa spavanjem, a među ostalim zdravstvenim problemima hronični stres utiče na zdravlje srca, što može uticati na životni vijek, rekao je.

CNBC je razgovarao sa stručnjacima koji su prepoznali znakove koji bi trebalo da zazvone na uzbunu i koji mogu ukazivati na rizik od izgaranja.

Te “crvene i zelene zastavice” budući zaposleni mogu prepoznati razgovarajući s onima koji rade ili su radili kod njihovog potencijalnog poslodavca ili tražeći recenzije kompanije od koje su dobili ponudu za posao.

Crvene zastavice

Sadržaj članka

Prva “crvena zastavica” na koju treba obratiti pozornost prije prihvatanja posla su menadžeri neobučeni da prepoznaju i ublaže izgaranje.

Menadžeri koji ne prođu obuku o mentalnom zdravlju možda neće dobro razumjeti šta je izgaranje i kako može uticati na zaposlene, rekao je Suendermann.

“Neki menadžeri vjeruju da izgaranje nije stvarno i da zaposleni samo treba da se saberu ili rade više”, rekao je Suendermann.

Sljedeća zastavica je ta da trebate biti dostupni u svakom trenutku. Autorka knjige „Ni ne želim: kako su milenijalci postala generacija izgaranja” (“Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation”) Anne Helen Petersen kaže da se mora biti oprezan s poslodavcima koji očekuju da radnici budu dostupni izvan radnog vremena.

Primanje poruka i poziva izvan radnog vremena smanjuje granicu između privatnog i poslovnog, rekla je trenerica za upravljanje sindromom izgaranja Emily Ballesteros.

Dodala je da zdravo vremensko odvajanje privatnog i poslovnog omogućuje održavanje ravnoteže i smanjuje šansu za izgaranje.

“U suštini, naša želja da budemo dobri zaposleni i naša potreba za razgraničenjem (privatnog i poslovnog) su u sukobu”, objasnila je Ballesteros.

Pohvale za pretjerani rad

Sljedeća crvena zastavica je kada zaposleni dobijaju pohvale za pretjerani rad, a Petersen je to nazvala “fetišizacijom pretjeranog rada”.

Objasnila je kako to dovodi do toga da se očekivanja od zaposlenog postavljaju izrazito visoko, te se očekuje da zaposleni nastavi tim tempom.

To može vrlo brzo izjednačiti posao s identitetom, dodala je Ballesteros.

Kako bismo se borili protiv te “jurnjave za uzvišenošću”, mora se znati šta nam je na prvom mjestu, a to smo mi sami i ono što nas čini opuštenima i veselima, kažu istraživači.

Lakše je odbiti prilike za pohvale koje bi mogle dovesti do sagorijevanja kada ste “uistinu zadovoljni u drugim područjima svog života”, rekla je.

Zelene zastavice

No, da nije sve tako crno pokazuju oni poslodavci koji ponosno nose „zelene zastavice”.

Jedna od njih je kada kompanija ulaže u svoje zaposlene. Kompanije koje organizuju radionice vještina na radnom mjestu pomažu zaposlenima da steknu vještine za efikasniju međusobnu komunikaciju i zdravo upravljanje sukobima, rekao je Suendermann.

Takve radionice pomažu zaposlenima da stvore jače i zdravije radne odnose, što smanjuje stres vezan uz radno mjesto, dodao je.

Sljedeća zelena zastavica je kada nadređeni konkretno pokazuju svojim djelima ono što žele od zaposlenog i spremni su da pomognu. Suendermann kaže da je tada traženje pomoći uobičajeno, kao što i treba biti.

Popis zelenih zastavica zaključuje podrška koju nadređeni daju svojim radnicima. CNBC navodi da je dobar znak kada nadređenima prioritet bude stanje njihovog tima.

Na kraju, bitno je znati šta osjećamo i da je u redu tražiti pomoć kada nam zatreba. Uz to, treba da budemo otvoreni da pomognemo onima koji se nose s izgaranjem ili burnoutom jer i mala pomoć nekome može značiti puno.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa