
Sastojci
Potrebno je:
1 kg krompira
2 glavice crni + crveni luk
3-4 čena bijelog luka
2 konzerve tunjevine
3 mrkve
po ukusu začini
Za preliv:
75 g (1/4 kocke) margarina
4 kašike brašna
500 ml biljnog mlijeka
Priprema:
Luk isjeckajte i stavite da se dinsta. Dok se luk dinsta, šargarepu očistiti i narendati, pa dodati luku. Dinstati 5 minuta pa dodati ocjeđenu tunjevinu i sve dobro sjediniti i začiniti.
Krompir očistiti i isjeći tanko. Složiti krompir na dnu tepsije da pokrijete dno. Rasporediti 1/2 fila, pa ponovo krompir, pa drugu 1/2 fila i na kraju zatvoriti krompirom.
Kada ste musaku složili napravite besamel sos. Stavite margarin na laganu vatru da se istopi, pa dodate brašno i sjedinite, sačekajte minut dva dok ne počne da “cvrči” pa dodajite mlijeko uz konstantno miješanje da ne ostanu grudvice.
Kada je gotovo prelite preko musake i pospite sa začinima po želji. Pecite 40-ak minuta na 200 C.
BONUS VIDEO:
IDEALNA ZA PERIOD BOŽIĆNJEG POSTA Musaka sa tunjevinom Aloonline.ba.