Hrvatski turizam sa 27,3 miliona noćenja u šest mjeseci premašio 2019. godinu

hrvatski turizam sa 27,3 miliona noćenja u šest mjeseci premašio 2019. godinu

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna turista ostvarilo 27,3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2019., dok je u lipnju noćenja bilo jedna posto više nego lani i jednako kao u lipnju 2019., podaci su HTZ-a.

Prema podacima iz sustava iVizitor i iKru (nautika) o kojima su u ponedjeljak izvijestili iz HTZ-a, samo u lipnju u Hrvatskoj je bilo 2,9 milijuna turista ili dva posto više nego u lanjskom lipnju, dok je porast od jedan posto u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci ostvaren s 15 milijuna noćenja.

Ministrica turizma i sporta i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac izjavila je kako vjeruje da turističkim pokazateljima za prvu polovicu ove godine svi mogu biti zadovoljni. 

“Izvrsne rezultate turističkog prometa koji je iznad razine istog razdoblja 2019. prate i rekordni financijski pokazatelji. Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje iznosili su 672 milijuna eura što u odnosu na do sada referentna prva tri mjeseca 2022. predstavlja povećanje od 38 posto, odnosno prihode veće za 186 milijuna eura. Svi ti podaci ukazuju da smo na dobrom putu, da je iza nas jedna od najboljih predsezona hrvatskog turizma te da je unatoč izazovnom razdoblju turistički sektor, zahvaljujući između ostalog i izdašnim mjerama Vlade, ostao stabilan”, izjavila je Brnjac.

Strateški cilj

“Naš strateški cilj je razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma, a kruna te reforme upravljanja novi je Zakon o turizmu kojim ćemo po prvi puta svim destinacijama omogućiti alate za razvoj održivog i konkurentnog turizma”, poručila je ministrica.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je turizam u prvih šest mjeseci ostvario pozitivan i vrlo dobar rezultat, kako u odnosu na lani, tako i u odnosu na šest mjeseci rekordne 2019. godine.

“Uz odličan svibanj s rastom od 30 posto u odnosu na lani te lipanj u kojem smo uspješno izjednačili lanjski rezultat, sada se nalazimo na početku srpnja i špice sezone tijekom koje će dnevne brojke turista kontinuirano rasti”, ocijenio je Staničić.

Napominje da je u tijeku promocija na tržištima za ljeto, posebno u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i SAD-u, kao i kampanja za posezonu.

Po županijama, Istarska je u šest mjeseci imala najviše noćenja, 8,5 milijuna ili sedam posto više nego lani, a druga je Splitsko-dalmatinska 4,7 milijuna noćenja ili 11 posto više.

Na Kvarneru je bilo 4,5 milijuna noćenja ili šest posto više nego u prvih šest mjeseci 2022., u Zadarskoj županiji tri milijuna ili osam posto više, u Dubrovačko-neretvanskoj 2,5 milijuna ili 20 posto više, a u Šibensko-kninskoj 1,3 milijuna noćenja ili 1,5 posto više nego lani.

Slijedi Zagreb sa 1,1 milijun noćenja ili 20 posto više nego lani, dok je isti porast ostvaren i na ostatku kontinenta s ukupnih više od milijun noćenja.

Juni jednak kao 2019.

Lipanj je ove godine po podacima HTZ donio jednak broj noćenja kao u 2019. i blagi porast u odnosu na 2022., pri čemu je najviše prometa bilo u jadranskim županijama, odnosno ukupno 2,7 milijuna dolazaka turista i 14,5 milijuna noćenja, što je jedan posto više nego lani.

Samo u Zagrebu je bilo 122 tisuće turista ili 22 posto više nego lani u lipnju, a 235 tisuća noćenja porast je od 13 posto.

U ostalim kontinentalnim županijama boravilo je ukupno 128 tisuća registriranih turista ili šest posto više nego u lipnju 2022., a s 247 tisuća noćenja ostvaren je porast od sedam posto.

Tradicionalno u lipnju je najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke ili 3,9 milijuna, a slijede domaći ili turisti iz Hrvatske sa 1,4 milijuna noćenja, isto koliko su ostvarili i turisti iz Austrije i Slovenije. Poslije njih su Poljaci i Česi.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju