HRVATSKA TUŽITELJICA: POSTOJE INDICIJE DA JE ARBIH TOKOM OLUJE UŠLA NA TERITORIJU HRVATSKE

Nakon saslušanja na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije novinari su je pitali i je li Državno tužilaštvo istraživalo događaje na cesti kod Bosanskog Petrovca, gdje srbijansko tužilaštvo najavljuje optužnicu protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota za navodno raketiranje kolone sa srbijanskim izbjeglicama pred Hrvatskom vojskom u akciji “Oluja”?

Glavna državna tužiteljica odgovorila je kako je Državno tužilaštvo godinama u Hagu imalo svog oficira za vezu.

  • Državno tužilaštvo je, da tako kažem, prekopalo sve arhive Haškog tribunala. U njima nije bilo dokaza. Da ih je bilo, glavni haški tužitelj Serge Brammertz bi sigurno i to obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo što govoriti. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je Armija RBiH tokom akcije “Oluja”augusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske – kazala je Zlata Hrvoj Šipek.

Prema podacima Državnog tužilaštva Republike Hrvatske, za krivična djela za vrijeme “Oluje” od 4. do 6. augusta 1995. i nakon nje, za ubistva, pljačke i palež osuđeno je 2.380 osoba. Međutim, oni su suđeni za “obične” zločine, a ne za ratne zločine.

Za ratne zločine nad starijim srpskim civilima u danim i sedmicama nakon “Oluje” postoje svega dvije pravomoćne sudske presude, a niz slučajeva još je u sudskom postupku, postupak uopće nije pokrenut ili je vođen, ali niko nije osuđen, piše RSE.

Prema publikaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava “Vojna operacija Oluja i poslije – Izvještaj” iz 2001. godine ukupan broj žrtava među Srbima je 677. Publikacija nema razdvojene žrtve rata od žrtava ratnih zločina.

Prema njihovim podacima, u nekadašnjem UN-ovom sektoru Jug je 410 osoba izgubilo život, u sektoru Sjever 191 osoba i 76 osoba je ubijeno i nestalo u izbjegličkoj koloni.

hayat.ba

drugi upravo čitaju