-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

“Honeypot ant” jedini mravi koji proizvode med!

Svi znamo da med prave pčele..ali malo vas zna da med mogu napraviti i mravi! Da..da.. to su medeni mravi! Oni su specijalizirani radnici nekoliko vrsta mrava čiji je jedini posao jesti nektar…

dok ne postanu živo skladište meda, tj. medni mravi! Dakle, ovi medeni mravi su najneobičniji kukac – mrav, koji može pretvoriti nektar u med!

Medeni mravi pripadaju bilo kojem od nekoliko rodova, uključujući Myrmecocystus i Camponotus. Mravi u loncu ili “mravi Myrmecocystus” specijalizirani su radnici koji služe kao skladišta za svoje kolonije kada je hrana rijetka.

Mravi radilice hrane se nektarom prikupljenim s raznih biljaka sve dok im se želudac ne proširi do točke u kojoj izgledaju spremni prsnuti i proliti jantarnu tekućinu poznatu kao “mravlji med”.

Ovi mravi s medom u sebi ispuštaju slatku tekućinu kad god je članovima njihove kolonije potrebna hrana, odnosno kad mravima počne ponestajati hrane!

Vrste kao što je Camponotus inflatus stalno hrane medonosne mrave nektarom iz cvijeća. U jednom trenutku trbušci medonosnih mrava postanu toliko veliki da se ne mogu pomaknuti, pa samo vise s krova mravinjaka sve dok njihovi kolege mravi ne uzmu svoj dragocjeni teret – med.

Većina vrsta mrava meda, mrava meda, nalazi se u sušnim, pustinjskim ili polusušnim regijama u Australiji, SAD-u, Meksiku i na afričkom kontinentu gdje pronalaženje izvora hrane može biti teško.

  Jeste li znali da... (498)
med mravi
medonosni mravi, tj. mrav koji daje med

Stoga se smatra da je proizvodnja i skladištenje meda vrlo teško. To jest, prilagodba za preživljavanje u ovim surovim prirodnim okruženjima.

Mravi u loncu toliko su vrijedan resurs da će ih druge kolonije mrava ponekad napasti i pokušati ukrasti med. U Australiji, Aboridžini također cijene kukce pune meda i traže ih jer sadrže jestivi med.

Na kraju, da vam kažemo još jednu stvar usporedba meda od mrava i meda od pčela

Pa, prema jednoj studiji, iako dvije varijante na prvi pogled izgledaju vrlo slično, mravlji med ima manje viskoznu konzistenciju od pčelinjeg meda. Sladak je, ali ne tako sladak kao poslastica na koju smo mi ljudi navikli, i ima kiselkastu notu kakvu nema u pčelinjem medu.

Vrsta medonosnog mrava prikazana u videu je Myrmecocystus meksikanac, hrani se noću na jugozapadu i u Meksiku.

Izvor: Zanimljivosti dana

Online portale molimo.Ako kopirate originalni članak s naše stranice,MOLIMO VAS NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV SVOG ČLANKA. Hvala!

zanimljivostidana.com

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa