Haos na sudu za masakr kod Mladenovca: Roditelji žrtava napali ubicu Blažića

haos na sudu za masakr kod mladenovca: roditelji žrtava napali ubicu blažića

U sudnici je došlo do incidenta kada su roditelji žrtava skočili na optuženog Uroša Blažića, vjerovatno sa namjerom fizičkog obračuna, javlja Telegraf.

Pripremno ročište

Reporter Telegrafa sa lica mjesta izvještava da je obezbjeđenje moralo intervenisati kada je otac Dalibor Todorović krenuo prema Blažiću, plačući i uzvikujući: “Ubio mi je sina! Ubio mi je sina”.

Također, majka ubijenog Milana Panića je vrištala u sudnici: “Streljao mi je sina i kćerku!”

Vidno uznemireni, oni su na kraju udaljeni iz sudnice.

Blažić je ranije danas doveden u Viši sud u Smederevu. Optužen je za ubistvo devet mladih i ranjavanje 12 osoba u selima Malo Orašje i Dubona.

Danas je bio zakazan preliminarni pretres u kojem će se izjasniti o krivici. Trenutno nije poznato da li će ročište biti nastavljeno.

Očekuje se da će na ročištu svjedočiti Blažićev otac i ujak.

Pred sudnicom su se pojavili članovi porodica žrtava, noseći majice sa likovima stradalih u masakru kod Mladenovca. Njima je dozvoljen ulazak u sudnicu. Blažić je priznao zločin.

Detaljna preporuka

Nakon završetka preparatnog pretresa, sudija će zakazati glavni pretres u kojem bi Blažić trebao detaljno iznijeti svoju odbranu.

Uroš Blažić je priznao krivicu tokom saslušanja u tužilaštvu, ali u svojoj odbrani nije pokazao kajanje za počinjeni zločin, već je pokušao se predstaviti kao žrtvu ismijavanja mještana mjesta u kojima je počinio zločin, navodi se u optužnici koju je vidio Tanjug.

Blažić je tada ranio četiri osobe i pucao na četiri, ali ih nije pogodio.

Nakon završetka akcije u prvom selu, optuženi je otišao u Dubonu gdje je prvo pucao na nekoliko osoba koje su popravljale ogradu, teško ranivši nekoliko osoba, a zatim je stigao u dvorište Osnovne škole “Momčilo Živojinović” gdje je ponovo otvorio vatru prema ljudima koji su se okupili.

Blažić je u Duboni ubio brata i sestru, M. P. i K. P, dok je D. T. uskoro preminuo od zadobivenih povreda, teško ranivši četvero ljudi i nastojeći ubiti još četvero.

U optužnici su obuhvaćeni i Blažićev ujak Goran i brat od ujaka Boris Gavrilović iz Kragujevca, koji će se suočiti sa optužbama o nedozvoljenoj proizvodnji, držanju, nošenju i distribuciji oružja i eksplozivnih materijala, suđenje će se održati u Kragujevcu.

Optuženom ocu Radiši Blažiću je stavljen teret izvršenja krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i distribucija oružja i eksplozivnih materijala, zajedno sa teškim djelom protiv opće sigurnosti.

Urošu Blažiću se optužuje da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, oduzeo devetoro života, među kojima su bila i dva maloljetna lica, te pokušao oduzeti još 20 života, ranivši 12 ljudi.

Prema tužiocu, Blažić zbog društvene opasnosti i težine posljedica zločina, zaslužuje kaznu doživotnog zatvora, ali s obzirom na njegovu dob prilikom izvršenja zločina, maksimalna kazna je 20 godina zatvora, što je i predloženo u optužnici.

Izvor: ( pressmediabih.com / Javno.ba )

drugi upravo čitaju