2.7 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

Grad Maya star 2000 godina otkriven ispod prašume Gvatemale

Geolozi su otkrili ruševine masivnog majanskog grada starog 2000 godina koji se nalazi ispod gvatemalske prašume. Grad je lociran tijekom snimanja sjeverne Gvatemale iz zraka. ….

Otkrivena naselja nalaze se na površini od oko 1.683 četvorna kilometra. Nalazili su se u krškim reljefnim oblicima u bazenu Mirador-Calakmul. Tim istraživača iz SAD-a, Francuske i Gvatemale na tom je mjestu primijetio da su naselja bila prilično kompaktna, što je nadopunilo neke od ranijih dokaza ranih mezoameričkih naselja.

Oko 1000 skrivenih naselja Maja pronađeno je u sjevernoj Gvatemali zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR (Light Detection and Ranging). Riječ je o jednoj od najmodernijih tehnologija i jednoj od najbrže rastućih tehnologija u postupcima prikupljanja i obrade prostornih informacija. Drugi naziv za LIDAR je optički ili laserski radar.

Izvješća navode da su otkrivena naselja Maja imala kuće, sportske terene te vjerske, ceremonijalne i građanske centre, kao i opsežnu mrežu nasipa i kanala koji su ih povezivali.

drevni grad majanske Gvatemale
Dio strukture trijade u središtu grada El Miradora, drevnog majanskog nalazišta u Gvatemali.

“Mnoga od tih naselja pokazuju političke, društvene i geografske veze s drugim naseljima u neposrednoj blizini, što je rezultiralo konsolidacijom u najmanje 417 drevnih gradova i sela s prepoznatljivim granicama mjesta”, naveli su istraživači u svom objavljenom radu.

“Nalazi pokazuju da je za gradnju ovakvih objekata bilo potrebno poznavanje mnogih vještina (ljudi koji su znali izrađivati ​​vapno i žbuku, arhitekti koji su crtali i čitali skice, a pretpostavlja se da su naselja imala pravne i vjerske službenike),” istraživači su izjavili..

Postoje i dokazi o pametnim sustavima odvodnje i skupljanja vode, koji omogućavaju lakše kretanje vode između naselja u vrijeme suše ili poplave – nešto za što je poznato da su Maje bili stručnjaci.

Sustav za skeniranje iz zraka zasnovan na svjetlosti pomaže znanstvenicima da lako “zavire” ispod šumskih krošnji i drugih vrsta vegetacije, kao i čvrstih podzemnih struktura. LIDAR se intenzivno koristi posljednjih godina za otkrivanje kambodžanskih gradova i amazonskih sela. Ova tehnologija također je otkrila ovu civilizaciju Maja.

U budućnosti možemo očekivati ​​još otkrića iz ovog dijela svijeta, kao i još skrivenih mjesta koja će LIDAR otkrivati.

Izvor: rts.rs

Molimo online portale, ako kopirate originalni članak iz zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala!

zanimljivostidana.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa