15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Globalni ekonomski izgledi: Svjetska banka za BiH prognozira spori rast – Business Magazine

Zbog osjetljive ekonomske situacije, bilo koje novo negativno kretanje – kao što su inflacija veća od očekivane, naglo povećanje kamatnih stopa da bi se obuzdala inflacija, obnavljanje pandemije COVID-19 ili eskalacija geopolitičkih tenzija – bi moglo globalnu ekonomiju gurnuti u recesiju. To bi bio prvi put da se u razdoblju od preko 80 godina u istoj deceniji javljaju dvije globalne recesije.

Projekcije ukazuju na rast globalne ekonomije od 1,7 posto u 2023. i 2,7 posto u 2024. Očekuje se da će naglo usporavanje rasta biti široko rasprostranjeno, pri čemu su prognoze za 2023. revidirane naniže za 95 posto naprednih ekonomija i skoro 70 posto tržišta u nastanku i ekonomija u razvoju.

Balkan

Sadržaj članka

Na zapadnom Balkanu se predviđa spori rast, na skromnih 2,5 posto u 2023.  dok pristupne reforme prema EU i ulaganja ublažavaju negativni efekti visokih cijena energije i hrane, poremećaji u trgovinskim i investicionim tokovima, i prelivanja uslijed usporavanja u eurozoni. Međutim, postoji značajna politička neizvjesnost, uz rizik koji stvaraju parlamentarni ćorsokaci i kašnjenja u sprovođenju reformi. (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija).

Naredne dvije godine

Tokom naredne dvije godine se za tržišta u nastanku i ekonomije u razvoju projektovan je prosječan rast dohotka po stanovniku od 2,8 posto – jedan cijeli procentni poen manje od prosjeka za period 2010-2019. Očekuje se da će tokom 2023-2024. rast dohotka po stanovniku u subsaharskoj Africi – u kojoj se nalazi oko 60 posto najsiromašnijih u svijetu – iznositi u prosjeku tek 1,2 posto, što predstavlja stopu koja bi mogla dovesti do povećanja, a ne smanjenja stope siromaštva.

“Kriza sa kojom se suočava razvoj se intenzivira, kako se globalni izgledi za rast pogoršavaju”, rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke, David Malpas.

Tržišta u nastanku i zemlje u razvoju se suočavaju s višegodišnjim periodom sporog rasta uzrokovanog velikim opterećenjem dugom i slabim investicijama, obzirom da globalni kapital odvlače napredne ekonomije, koje se suočavaju s ekstremno visokom nivoima vladinog duga i rastućim kamatnim stopama. Slab rast i poslovne investicije će se nadovezati na već postojeća razorna pogoršanja na planu obrazovanja, zdravstva, siromaštva i infrastrukture, te sve veće potrebe uzrokovane klimatskim promjenama.”

U naprednim ekonomijama se projicira usporavanje rasta s 2,5 posto u 2022. na 0,5 posto u 2023. Usporavanja ovih razmjera su tokom prethodne dvije decenije nagovještavala globalnu recesiju. Za Sjedinjene Države se prognozira smanjenje rasta u 2023. na 0,5 posto – što je 1,9 procentnih poena manje od prethodnih prognoza i najslabiji rast izvan perioda službene recesije nakon 1970. U 2023. se u euro zoni očekuje rast od nula procenata – što predstavlja reviziju naniže od 1,9 procentnih poena. Rast u Kini u 2023. se projicira na 4,3 posto – što je 0,9 procentnih poena manje od prethodnih prognoza.

Isključujući Kinu, na tržištima u nastanku i ekonomijama u razvoju se očekuje usporavanje rasta s 3,8 posto u 2022. na 2,7 posto u 2023., što odražava značajno slabiju vanjsku potražnju, na koju se nadovezuju visoka inflacija, devalvacija valuta, strožiji uslovi finansiranja i druge domaće otežavajuće okolnosti.

Do kraja 2024., nivoi BDP-a će na tržištima u nastanku i zemljama u razvoju biti približno šest posto niži od nivoa očekivanih prije pandemije. Iako se očekuje ublažavanje globalne inflacije, ona će ostati iznad pred-pandemijskih nivoa.

Ovaj izvještaj daje prvu sveobuhvatnu procjenu srednjoročnog izgleda za rast investicija na tržištima u nastanku i ekonomijama u razvoju. U periodu 2022-2024., bruto investicije u tim ekonomijama će najvjerovatnije rasti oko 3,5 posto u prosjeku – što je manje od polovine stope koja je preovladavala u prethodne dvije decenije. Izvještaj navodi niz opcija za kreatore politike, kojima bi se mogao ubrzati rast investicija.

“Manji obim investicija uzrokuje ozbiljnu zabrinutost, obzirom da je u vezi sa slabom produktivnošću i trgovinom i smanjenjem sveukupnih ekonomskih izgleda. Bez snažnog i istrajnog rasta investicija, prosto je nemoguće ostvariti svrsishodan napredak na ostvarivanju širih razvojnih i klimatskih ciljeva”, rekao je Ayhan Kose, direktor Grupe za izglede u Svjetskoj banci.

Nacionalne politike za povećanje rasta investicija trebaju biti prilagođene prilikama u zemlji, ali uvijek trebaju počinjati s donošenjem okvira zdrave fiskalne i monetarne politike i provođenjem sveobuhvatnih reformi investicione klime.

Izvještaj razmatra i dilemu 37 malih država – zemlje čiji je broj stanovnika 1,5 miliona ili manje. Te su države bile snažnije pogođene recesijom uzrokovanom COVID-19 i mnogo su se slabije oporavile od ostalih ekonomija, dijelom zbog produženog poremećaja u turizmu. U 2020. je ekonomska aktivnost malih zemalja opala za preko 11 posto – što je sedam puta veći pad nego na tržištima u nastanku i zemljama u razvoju. Izvještaj pokazuje  da male zemlje često pogađaju gubici uzrokovani katastrofama u iznosu od približno pet posto BDP-a godišnje. To predstavlja značajnu prepreku za ekonomski razvoj.

Kreatori politika u malim državama mogu poboljšati dugoročne izglede rasta jačanjem otpornosti na klimatske promjene, povećanjem efektivne ekonomske diversifikacije i unaprjeđenjem efikasnosti vlada. Izvještaj poziva globalnu zajednicu da pomogne malim državama održavanjem priliva službene pomoći za podršku prilagođavanju na klimatske promjene i za pomoć na obnavljanju održivosti duga.

Regionalni izgledi:

Istočna Azija i Pacifik: Projicira se smanjenje rasta na 4,3 posto u 2023., prije nego što dođe do rasta na 4,9 posto u 2024.

Evropa i centralna Azija:  Očekuje se smanjenje regionalne ekonomije na 0,1 posto u 2023., prije nego što dođe do rasta od 2,8 posto u 2024.

Latinska Amerika i Karibi: Projicira se usporavanje rasta na 1,3 posto u 2023., prije oporavka na 2,4 posto u 2024. Za više informacija

Bliski istok i sjeverna Afrika: Očekuje se usporavanje rasta na 3,5 posto u 2023. i 2,7 posto u 2024.

Južna Azija: Projicira se usporavanje rasta na 5,5 posto u 2023. prije povećanja na 5,8 posto u 2024.

Subsaharska Afrika: Očekuje se usporavanje rasta na 3,6 posto 2023. i povećanje na 3,9 posto u 2024.

Objava Globalni ekonomski izgledi: Svjetska banka za BiH prognozira spori rast pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa