GEORGE SOROS DONIO ODLUKU KOJA ĆE FRAPIRATI EVROPU: OVO NIJE MOGLO DOĆI U GORE VRIJEME

Historijski gledano, nijedna druga fondacija nije učinila više za izgradnju i podršku evropskog civilnog društva. Nakon što je u početku poticala disidente iza željezne zavjese, uključujući Sorosevu rodnu zemlju Mađarsku — danas je teško pronaći dobro uspostavljenu neprofitnu organizaciju (ili inicijativu od javnog interesa) koja djeluje širom Evropske unije, a koja nije u nekom trenutku imala koristi od podrške fondacije.

I upravo ta ukorijenjena, sveprisutna priroda podrške OSF-a civilnom društvu u EU-u, u kombinaciji s njenom golemom sposobnošću financiranja i stručnom podrškom, čini ovu iznenadnu odluku o odlasku duboko posljedičnom.

Zbog masivne strukturne prisutnosti OSF-a unutar civilnog društva EU-a – što je ekvivalentno približno jednoj osmini od 1,5 milijardi eura koje se distribuira svake godine – njeno povlačenje prijeti opstanku brojnih neprofitnih organizacija, od kojih mnoge djeluju kao demokratsko nadzorno tijelo…

A zbog nedostatka alternativnog finansiranja, među onima koji su najviše izloženi riziku su nevladine organizacije koje se bave temama povezanima s tehnologijom – od pokušaja suzbijanja štetnih sadržaja na internetu uz pomoć umjetne inteligencije do praćenja nekontroliranog državnog nadzora i upotrebe špijunskog softvera – kao i one usmjerene na vrlo osporavana pitanja poput roda, prava manjina i migranata, kao i rasne pravde.

Gledano iz ove perspektive, Sorosevo povlačenje nije moglo doći u gorem trenutku za evropski projekat, s obzirom da ga izazivaju nacionalističke i populističke stranke koje odbacuju temeljne “otvorene” vrijednosti bloka, a one će se uskoro naći oslobođene nadzora koji organizacije koje podržava OSF nastoje provoditi.

Ali ima još toga, budući da bi prazninu koju je ostavilo financiranje OSF-a uskoro mogli popuniti konzervativni i vjerski desničarski donatori. Takvi su se donatori već pojavili, naročito u zemljama poput Poljske i Italije, kako bi podržali organizacije protiv pobačaja i LGBTQ+, a njihovo je davanje pomoći normalizirano. Uoči sljedećih EU izbora u junu 2024. sada će im biti lakše zahvaljujući Sorosevom povlačenju.

Zanimljivo je da je jedno od opravdanja zašto je OSF smanjio donacije, tvrdnja da institucije EU-a “već izdvajaju značajna sredstva za ljudska prava, slobodu i pluralizam”. Pa ipak, čini se naivnim vjerovati da će velike količine javnog novca za nevladine organizacije koje se ne sviđaju populistima nastaviti teći bez ometanja, pogotovo jer bi nova politička klima mogla biti bitno drugačija nakon juna 2024.

Liberalno orijentirano civilno društvo u EU možda treba privatni novac da bi preživjelo, a loša vijest je da nijedna druga filantropska organizacija nema resurse — ili petlju — da ohrabri evropske nevladine organizacije u istoj mjeri, i na pan-EU razini, kao OSF. Ova kvazi-monopolistička pozicija također naglašava nezgodnu istinu: nakon desetljeća gotovo bezuvjetne potpore, neprofitne organizacije iz EU-a dopustile su rast nezdrave ovisnosti, čineći Sorosev odlazak još više zabrinjavajućim.

Naravno, donator uvijek ostaje slobodan preusmjeriti finansiranje prema drugim regijama svijeta, ali treba se zapitati oslobađa li ga takva sloboda odgovornosti. U konačnici, ovo je gorka pilula za evropsko civilno društvo — naročito zato što dolazi nakon trogodišnjeg dugotrajnog restrukturiranja OSF-a, koje se poklopilo s pandemijom COVID-19 i završilo s dugo očekivanom smjenom generacija.

Novi smjer finansiranja Findacije nosi potpis budućeg predsjedatelja Alexandera Sorosa – Georgeova 37-godišnjeg sina – kao i predsjednika OSF-a Lorda Marka Mallocha-Browna, čiji je interes za projekat EU jednak interesu britanskih pristalica ostanka u EU.

Kao što je tipično za filantropiju, treba se zapitati ima li zaokret OSF-a više veze s osobnim preferencijama njegovog novog vodstva nego sa rigoroznom procjenom utemeljenom na dokazima stvarnih opasnosti s kojima se suočava liberalna demokracija EU-a.

Za stotine organizacija i pojedinaca koji se zalažu za društvene promjene, sve je to vrlo neugodno. I što je još gore, ovakvo ponašanje šteti i ugledu filantropije u trenutku kada je njen doprinos najpotrebniji.

Doista, OSF-ovo najavljeno povlačenje ne označava samo kontraintuitivni, gorko-slatki završetak njegove historijske uloge u izgradnji panevropske civilne infrastrukture, to je također i veliki test kredibiliteta i otpornosti evropske filantropije dok blok ulazi u izbornu sezonu bez presedana, sa zakazanim glasovanjima u gotovo četvrtini zemalja članica i predstojećim izborima za EU. Najhitnije pitanje sada je: Hoće li drugi uskočiti da popune prazninu?, piše Politico.

hayat.ba

drugi upravo čitaju