Francuska i Španjolska zabranjuju prodaju benzinskih i dizelskih motora i prije isteka roka


Iako je prvotni plan zabrane benzinskih i dizelskih automobila kao rok imao 2040. godinu, Francuska i Španjolska su se pridružile inicijativi da zabrana stupi na snagu 2035. godine, kako bi se ubrzao prelazak na niskougljični razvoj, piše N1.

Dvije zemlje dale su obećanje na klimatskim razgovorima COP27 u egipatskom gradu Sharm el-Sheikhu. Francuska i Španjolska tako su se našle u skupini novih potpisnica Zero Emission Vehicle Declaration (ZEVD) pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glasgowu.

Potpisnici – među kojima su države, lokalne zajednice i tvrtke – obvezali su se na 100 postotnu prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. diljem svijeta.

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada je 214, dok ih je godinu dana ranije bilo 130. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzanje do nule, čiji je cilj pomoći potpisnicima u provedbi preuzetih obveza.

Kreatori politike žele smanjiti ili eliminirati emisije stakleničkih plinova iz automobila, kamiona i drugih oblika prijevoza. Zrakoplovstvo i brodarstvo teže je dekarbonizirati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.

Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina po prodaji vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovici godine.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: zašto kei na Unsplash

The post Francuska i Španjolska zabranjuju prodaju benzinskih i dizelskih motora i prije isteka roka appeared first on City Magazine.


citymagazine.danas.rs

drugi upravo čitaju