(FOTO) “Kobne noći psi upozoravali na opasnost koja se približava stadu” U nekoliko domaćinstava MEDVJED NAPAO OVCE, prizori šokirali zajednicu

(foto) "kobne noći psi upozoravali na opasnost koja se približava stadu" u nekoliko domaćinstava medvjed napao ovce, prizori šokirali zajednicu

U selima na planini Rožanj, na tromeđi između Krupnja, Ljubovije i Osečine, medvjed je napao ovce u nekoliko domaćinstava.

Kamere postavljene od strane lovaca i veterinara potvrdile su da je u pitanju najveća zvijer. S obzirom da je medvjed zaštićena vrsta, mještanima se savjetuje da obezbijede svoja stada.

Jednog jutra, Zlatomir Gligorić je zatekao užasan prizor u svojoj štali, ne sluteći šta je rastrgalo njegove ovce.

Život na Rožnju može biti surov, sa redovnim pojavljivanjem vukova tokom cijele godine, ali ovaj napad bio je strašniji od bilo kojeg prethodnog.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

– Nije bilo naznake šta je ušlo i uništilo sve ovo. Prvo su vrata bila uništena, zatim je unutra upao, nakon čega su ovce pobjegle. Ujutru smo pronašli tri leša ovaca – priča Zlatomir.

Mada su navikli na vukove koji ponekad napadnu stada, ovaj put su povrede ukazivale na nešto drugo.

– Pronašao sam jednu preživjelu ovcu, ali nažalost, i ona je ubrzo preminula. Kažu da biraju najveće, i tako je i bilo, pojeo je najveće ovce koje su bile spremne da jagnje – govori potreseni seljak.

Štala je bila blizu kuće, a psi su te kobne noći upozoravali na nešto što se približava stada.

Zlatomir bio prestravljen kada je vidio veličinu zvijeri

– Psi su lajali i nekoliko puta sam ustajao sa baterijom da bacim pogled oko sebe, ali nisam ništa vidio. U jednom trenutku, oko tri do pola četiri ujutro, on se tiho uvukao – prisjeća se Zlatomir.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

Kada je primijetio ogromne tragove koji vode do štale, zaledio se od straha.

– Pogledaj ove stope, jasno se vide. To su njegovi tragovi. Kada sam to vidio, bio sam zbunjen šta je moglo doći do kuće i poklati ovce. Vukovi nemaju ovako velike šape – objašnjava nesretni čovjek.

Identitet medvjeda potvrđen je četiri dana kasnije.

– Kada se nešto pojavi, ovdje se svjetla automatski pale, a tako je bilo i sa medvjedom. Bio sam tamo i kada sam se okrenuo, ugledao sam ga. Toga momenta sam se zaista prestrašio – opisuje Zlatomir noć kada je suočen sa ogromnom zvijeri.

Životinje vladaju ovim dijelom Srbije, sa mnogim susretima, poput vukova, koje su mještani imali. Šta još čeka u šumama Rožnja, na visini od preko 900 metara nadmorske visine, mogu pretpostaviti samo oni koji su već vidjeli tragove medvjeda. Kamere postavljene od strane lovačkog udruženja i veterinara sada su to potvrdile.

Svako veče se kreće istim putem

– Praktično je već uspostavio svoju rutu. Kreće se gotovo svako veče istim putem, dolazi do kuća gdje su stada. Njegov brlog je negdje dole u šumi – objašnjava veterinar Igor Rabat.

U jednoj od tih noći, medvjed je naneo štetu u dva domaćinstva u ovom području.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

– U jednoj od štala, ograđena ovca je prenesena preko ograde i polovina je pojedena u šumi. To se desilo prvog dana napada kada su mještani čuli lom vrata. Jedan mladić koji je bio sam u kolibi je čuo sve. Sreća je što je medvjed ušao u štalu, a ne u kolibu – priča veterinar.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

Niko ne zna tačan broj medvjeda koji se nalazi u šumama Sokolskih planina. Snimci sa kamera ukazuju na prisustvo novog, većeg medvjeda, što je dodatno povećalo strah među mještanima.

Medvjed je zaštićena vrsta u Srbiji i lov na njih je zabranjen. Priznaju se kao opasne životinje, ali u stvarnosti se plaše ljudi. Na mještanima je da se pobrinu za zaštitu svojih stad i, piše Blic.

Izvor: ( pressmediabih.com / Javno.ba )

drugi upravo čitaju