21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

EU ZATRAŽIO DA SE SRBIJA PRIDRUŽI SANKCIJAMA PREMA RUSIJI

Visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell, na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU, rekao je da se na današnjem sastanku uglavnom razgovaralo o ratu Rusije i Ukrajine, te o procesima pristupanja Uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Podsjetivši da su dijelu sastanka prisustvovali ministri vanjskih poslova Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Borrell je naveo da zemlje kandidati za članstvo u EU treba da u domenu vanjske politike djeluju u skladu sa Evropskom unijom.

Borell je zatražio od Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji, uvedenim zbog napada na Ukrajinu.

“Održavanje bliskih odnosa sa (ruski predsjednik Vladimir) Putinovim režimom više nije u skladu s idejom izgradnje zajedničke budućnosti sa EU. Oboje nije moguće istovremeno. Biti neutralan prema ukrajinskom ratu danas je pogrešan koncept. Jedna zemlja je izvršila invaziju na drugu” rekao je Borell.

Ističući značaj potrebe hitnog započinjanja pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Borrell je napomenuo da bi bugarska blokada po ovom pitanju predstavljala “ozbiljan problem” ako ne bude prevaziđena u okviru mandata predsjedavanja Francuske, koji će biti završen prvog jula.

Nerješavanje ovog pitanja Borell je okarakterisao “poklonom Rusiji”.

Ističući značaj koji kao EU pridaju jedinstvu Bosne i Hercegovine, Borell se osvrnuo na udare s ciljem narušavanja državnih institucija od strane zvaničnika entiteta RS ocijenivši ovakvo stanje nespojivim sa evropskom perspektivom.

Istakavši posvećenost kontinuiranoj podršci EU Ukrajini, Borrell je izjavio da su dvije milijarde eura vojne pomoći koju pruža EU samo “vrh ledenog brijega” i da su zemlje članice učinile mnogo više.

Napominjući da proces kandidature Ukrajine za članstvo u EU napreduje veoma brzo, Borrell je naveo da su vrlo brzo izvršili procjene kandidatura Ukrajine, Gruzije i Moldavije, te da su pripremili mišljenje Komisije EU.

  INCIDENT U BUDVI: VATROGASAC TVRDI DA GA JE NAČELNIK UHVATIO ZA VRAT, BOŽOVIĆ DA JE BILA VERBALNA RASPRAVA

“Vrlo brzo ćemo iznijeti mišljenje Vijeću EU. Obično ovaj proces traje godinama. U slučaju Ukrajine, priprema mišljenja Komisije EU je munjevita u poređenju sa drugim procesima” zaključio je Borell.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa