Ovo neobično jelo se jednostavno priprema. Sastojci su uobičajeni. Potrebno je par sati krčkanja u rerni i uživanje je zagarantovano.
Evo koliko sastojaka vam je potrebno da biste pripremili ručak za četiri osobe:
svinjski vrat u komadu, težine oko 1 kg
1 kašika senfa
oko 15 šnita savršeno tanko sječene slanine
2 kašike maslinovog ulja
2 dl mesnog bujona
2 jabuke, kiselije
2 glavice crnog luka srednje veličine
2 čena belog luka
4-5 listića žalfije
so i biber po ukusu

Svinjski vrat u komadu posoliti i pobiberiti i dobro premazati senfom. Preko senfa složiti šnite slanine tako da se preklapaju. Ako su šnite dovoljno dugačke, krajeve zavući ispod mesa.
Vatrostalnu posudu ili šerpu s poklopcem, premazati maslinovim uljem pa položiti meso. Jabuke oljuštiti i isjeći na četvrtine ili šestine, zavisi od veličine, isto to uraditi i sa crnim lukom. Naliti bujonom, te oko mesa rasporediti jabuke i crni luk. Dva čena bijelog luka samo zgnječiti ravnom stranom noža i staviti pored mesa. Odozgo rasporediti listiće žalfije i sve preliti s malo maslinovog ulja. Preko mesa dobro ušuškati foliju, a preko folije staviti i poklopac.

Meso staviti u rernu da se peče, najprije na jačoj vatri da provri, a zatim smanjiti na 130-150C i ostaviti da se krčka oko 3-4 sata. Meso treba sasvim da omekša. Na kraju pečenja ukloniti poklopac i foliju i meso vratiti još petnaestak minuta u rernu da se zapeče, a slanina da porumeni.
Kako je sam svinjski vrat komad mesa koji je prilično mastan, u posudi sa pečenjem će se pojaviti priličan višak masnoće kojeg je lako riješiti se: pečeno meso izvadite na tanjir za serviranje, prekrijte folijom i ostavite na toplom mjestu da dane dušom. Sos od pečenja sa jabukama i lukom (listiće žalfije izvaditi) jednostavno procijediti kroz gustu cjediljku, ostatak vratiti u činiju za pečenje i sve blago izgnječiti viljuškom. Po potrebi vratiti u rernu na još par minuta da se sos lijepo ukrčka, pa ga na kraju servirati uz meso. Meso ćete ovako pripremljeno teško isjeći na uredne komade, više će se raspadati pri sječenju.
Kao prilog poslužite bareni krompir, sječen na kriške debljine 1,5 cm. Meso je jako i začinjeno, sos je aromatičan pa je ovaj prilog savršen balans!
BONUS VIDEO: