ISPRAVKA: Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U tekstovima mnogobrojnih portala iz regije objavljena je fotografija koja navodno prikazuje ruske svećenik kako blagoslivljaju raketu poznatu kao “Sotona”. Na fotografiji je drugi balistički projektil.

Pozivajući se na tweet ruskog oligarha Mikhaila Khodorkovskog, desetine portala iz regije sredinom maja objavili su tvrdnju da su pravoslavni svećenici blagoslivljali  rusku raketu popularno nazvanu “Sotona”.

Mediji su preuzeli i fotografiju koju je 13. maja objavio Khodorkovsky na Twitteru, a koja navodno prikazuje taj događaj.

Tweet glasi: Mislim da nećete nikada vidjeti nešto čudnije: poglavari ruske pravoslavne crkve blagoslivljaju raketu zvanu Sotona. Pojedini portali su u naslovima svojih članaka naglasili da je riječ o tvrdnji koju je iznio Mikhail Khodorkovsky dok su je drugi prenijeli kao činjenicu, bez ikakvog otklona.

Izvor tvrdnji objavljenih na nizu portala iz regije je tweet Mikhaila Khodorkovskog, biznismena i nekadašnjeg najbogatijeg čovjeka u Rusiji. 

ispravka: ruski sveštenici ne blagosiljaju “sotonu” na viralnoj fotografiji
ISPRAVKA: Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

Kako se navodi u članku enciklopedije Britannica, Khodorkovsky je 2003. osuđen za prevaru i utaju poreza te je bio u zatvoru u Rusiji do 2013. godine, nakon čega je napustio ovu zemlju i postao jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija je 2015. godine izdala internacionalni nalog za njegovo uhićenje zbog optužbi da je, između ostalog, 1998. godine navodno naredio ubojstvo gradonačelnika iz Sibira, što Khodorkovsky negira.

Tačno je da Rusija ima raketu koja nosi nadimak “Sotona” i drugu raketu zvanu “Sotona II”.  Kako se navodi u članku portala Live Science, objavljenom u aprilu ove godine, Rusija je počela razvijati “Sotonu II” 2000-ih godina. Riječ je o interkontinentalnoj balističkoj raketi koja može nositi nekoliko nuklearnih bojevih glava i procjenjuje se da ima domet do 18.000 km. Zvanično se zove RS-28 Sarmat. Oružje je javnosti predstavio Putin 2018. godine, a krajem aprila ove godine Rusija je provela uspješno testiranje “Sotone II”.

Ova raketa razvijena je s ciljem da zamjeni trenutnu rusku interkontinentalnu balističku raketu – zastarjelu R-36 iz sovjetske ere – koju je NATO nazvao “Sotona“, navodi Live Science.

Fotografija koju je je Khodorovsky objavio na svom Twitter profilu ipak ne prikazuje blagoslivljanje rakete “Sotona” niti “Sotone II” i nema veze s ratom u Ukrajini ili nedavnim testiranjem koje je provela Rusija.

 Kako se navodi u članku talijanskog portala Facta od 23.5.2022, fotografija objavljena na profilu Khodorkovskog nastala je najkasnije 2015. godine. 

Prvobitno je objavljena 6.5.2015. godine na stranici moskovske općinske novinske agencije.

U opisu stoji da prikazuje “ritual blagoslovljenja sudionika Parade pobjede i posvećenja lansera na Hodinskom polju” u blizini Moskve, na kojem je nekada bila avionska pista.        

Parada pobjede održava se svake godine u Rusiji 9. maja i obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Podrazumijeva vojne parade u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

U članku se također objašnjava da sporna fotografija ne prikazuje ni raketu “Sotona” ni “Sotonu II”: Na pitanje koje se oružje može vidjeti na slici koja kruži internetom, Budjeryn je rekla da je to oružje vjerojatno SS-27 “Yars”, “mobilna interkontinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo, mobilna znači da nije postavljena u stacionarnom silosu, već na ‘TEL’ (transporter-montažer-lanser), u osnovi veliki kamion koji se može vidjeti na slici”.

Izmjena 27.05. 2022.: Prva verzija teksta pod naslovom “A MISLILI SMO DA SMO SVE VIDJELI: SVEŠTENICI BLAGOSILJALI ‘SATANU’” je izmijenjena kao i naslov nakon analize Raskrinkavanje.ba prema kojoj je utvrđeno da fotografija koju je je Khodorovsky objavio na svom Twitter profilu ipak ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona” niti “Sotone II” i nema veze s ratom u Ukrajini ili nedavnim testiranjem koje je provela Rusija.

drugi upravo čitaju