2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

EBRD u Crnoj Gori pokreće program “Mladi u biznisu”, kroz Alter Modus dostupna 3 miliona eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori pokreće program “Mladi u biznisu”, saopšteno je iz ove kreditne institucije.

EBRD će, kako se navodi u saopštenju, preko partnerskih finansijskih institucija podržati mlade u biznisu kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava i savjetodavnu podršku za unaprijeđenje poslovanja kroz bespovratna sredstva.

“Crnogorska mikrofinansijska institucija Alter Modus će dobiti kreditnu liniju u vrijednosti od 3 miliona eura za dalje kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća koja su u vlasništvu ili njima rukovode preduzetnici mlađi od 35 godina”, saopštio je EBRD.

Projekat je usklađen s misijom Alter Modusa da se obezbijede sredstva kategorijama crnogorskog stanovništva koje imaju otežan pristup finansiranju. Stoga će misija Alter Modusa biti podržana programom “Mladi u biznisu” koji će pomoći da se umanje postojeće finansijske teškoće za mikro, mala i srednja preduzeća i podrži njihov rast i razvoj, rekli su iz EBRD-a.

Očekuje se da će narednih godina EBRD program za Zapadni Balkan “Mladi u biznisu” obezbijediti ukupno 100 miliona eura lokalnim finansijskim institucijama u šest zemalja regiona. Pored pristupa finansiranju, EBRD će pružati savjetodavne usluge u vidu konsultantskih projekata, e-učenja i obuka, a sve sa ciljem podsticanja preduzetništva mladih i finansijske inkluzije, istakli su.

Vlada Švedske preko Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i vlada Italije preko Centralnoevropske inicijative podržavaju realizaciju programa putem bespovratnih sredstava koja će biti iskorišćena da se omogući lokalnim finansijskim institucijama da unaprijede svoje kapacitete i razviju nove finansijske proizvode za mlade preduzetnike, kao i da se pomogne malim i srednjim preduzećima koja ispunjavaju uslove, da unaprijede poslovne procese i razviju poslovanje.

  Gigantske kompanije ukidaju radna mjesta, zamrzavaju zapošljavanje: Evo liste

Šef EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakarija, je tokom potpisivanja ove kreditne linije u Podgorici kazao da se raduju što će sa svojim dugogodišnjim partnerom Alter Modusom pokrenuti program “Mladi u biznisu” u Crnoj Gori, “za koji će Alter Modus imati priliku da uspostavi sopstveni jedinstveni poslovni model”.

“Osnaživanje preduzetništva kod mladih i stvaranje novih mogućnosti za njih, pomoći će Crnoj Gori da podstakne svoju ekonomiju i inspiriše mlađe generacije da daju doprinsos svojoj zemlji. Cilj nam je da kroz ovaj program obezbijedimo bolji pristup finansijama i savjete koji će pomoći da se ovaj talenat njeguje proizvodom prilagođenim potrebama mladih”, kazao je Zakarija.

Izvršna direktorka Alter Modusa, Ana Kentera, istakla je da je važno da se mladi u biznisu finansijski podrže u pravo vrijeme i na odgovarajući način.

“Od suštinskog je značaja za razvoj preduzetništva među mladima, da im se pruži finansijska podrška, ne samo u materijalnom smislu, već i kao podsticaj mladim ljudima kroz saznanje da postoje institucije kao što su EBRD i Alter Modus koje vjeruju u njih i njihov potencijal. Čini nam čast što nas EBRD prepoznaje kao strateškog partnera u implementaciji takvog programa. Program “Mladi u biznisu” će nam pomoći da ostvarimo svoje ciljeve i sprovedemo svoju misiju”, rekla je Kentera

Alter Modus je osnovan 1997. godine i klijent je EBRD-a od 2004.godine. Vodeća je mikrofinansijska institucja u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 67% u dijelu ukupne imovine.

  ŠERIFU IZ SREBRENIKA UKRALI 150.000 EURA U KEŠU: PLJAČKAŠ MU NASLONIO PIŠTOLJ NA ČELO I REKAO ‘IMAŠ MINUTU DA DAŠ PARE!’

Ovom kreditnom podrškom, Crna Gora postaje četvrta zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružuje programu “Mladi u biznisu”, nakon Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine. Slične kreditne linije već su uspješno plasirane u Egiptu i Maroku.

EBRD je, kako je saopšteno, do danas uložio više od 708 miliona eura u Crnu Goru. Glavne oblasti na koje se EBRD fokusira u zemlji su unapređivanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju u Crnoj Gori i podrška daljem povezivanju i regionalnoj integraciji.

“EBRD takođe pruža savjetodavne usluge malim preduzećima u Crnoj Gori, uz redovne obuke i događaje za širok spektar mikro, malih i srednjih preduzeća, od investiranja u inovativne biznise sa jakim rastućim potencijalom kroz tzv. venture kapital do agrobiznisa”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Investitor

Sa potpisivanja ugovora EBRD-a i Alter Modusa (Foto: EBRD)

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa